detector.media
14.03.2017 09:25
Жоден з п’яти випадків понівечення авто журналістів на Дніпропетровщині не розслідувано – НСЖУ
Жоден з п’яти випадків понівечення авто журналістів на Дніпропетровщині не розслідувано – НСЖУ
Пʼять випадків понівечення автомобілів, які належать журналістам, сталося на Дніпропетровщині за останніх сім місяців. Із них – чотири підпали. Медійники вважають це помстою за професійну діяльність, а правоохоронці так і не знаходять винних по жодному із випадків.

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Як відомо, останній випадок підпалу стався вночі 11 березня у Нікополі, коли на автопаркові невідомі підпалили автомобіль позаштатного кореспондента видання «Город Никополь» Руслана Соловйова.  Ще одному журналісту цього ж медіа Віктору Артеменку невідомі розтрощили автомобіль сокирою біля редакції 21 лютого.

Раніше, 25 лютого, у Камʼянському згорів автомобіль Станіслава Мілославського, редактора газети «Антимафія», а в ніч проти 12 лютого невідомі підпалили автівку редактора сайту 5692.com.ua і газети «Город 5692» Сергія Гузя. Крім цього, 15 серпня 2016-го року в  Дніпрі невідомі підпалили автомобіль тодішній головній редакторці газети «Зоря» Ксенії Зайцевої.

Гузь вважає, що прослідковується чіткий зв'язок між професійною діяльністю і цими випадками.

«Ці журналісти і ЗМІ найбільше критикували дії влади, писали про тендери, корупційні зв’язки та інші подібні теми. Тому виглядає так, що на Дніпропетровщині комусь не подобається така преса, яка пише про зловживання влади. Імовірно, це така форма тиску. Адже коли немає цензури, то офіційними шляхами неможливо заборонити поширювати матеріали про зловживання влади. Отже, вдаються до засобів залякування. Тим журналістам, які пишуть про владу позитивно, ніхто не палить автівки», – прокоментував він.

Він зауважив, що жодного випадку із тих що сталося, не розслідувано. Притягнутих до відповідальності немає, не встановлені зловмисники. Гузь вважає, що «правоохоронці не надто зацікавлені в розкритті злочинів».

«Коли спалили моє авто, поліція прибула з запізненням на 40 хвилин, нікого вже знайти було неможливо… Є злочини, підпали, але не знайдено ні виконавців, ні замовників», – сказав він.

В.о. голови НСЖУ Сергій Томіленко вважає, що безкарність залишається системною проблемою, якщо це стосується злочинів проти журналістів.

«Ми в Національній спілці журналістів неодноразово звертали увагу на те, що правоохоронна система неефективно розслідує злочини проти журналістів і ЗМІ. І тут варто говорити або про відверте небажання або про недостатню компетенцію. Тому закликаємо всіх колег проявляти солідарність та тримати ці справи в полі уваги, аби не дати їм розвалитися, як це не рідко трапляється», – зазначив Сергій Томіленко.

Нагадаємо, що Міжнародна і Європейська федерації журналістів засудили підпал невідомими автомобіля журналіста Сергія Гузя вранці 12 лютого в Каменському Дніпропетровської області.

«Ми закликаємо українську владу робити реальні кроки, щоб розірвати порочне коло безкарності за вчинення злочинів і нападів на журналістів», - наголосив  Президент Європейської Федерації журналістів Могенс Бліхер Бьєрегард.

Представник Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович засудила недавні факти нападів на журналістів в Україні – у тому числі підпал автомобіля Гузя.

На фото – спалене авто Сергія Гузя

Фото: 5692.com.ua

 

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY