detector.media
13.03.2017 14:20
Рада цього тижня може розглянути проект закону щодо квот на телебаченні
Рада цього тижня може розглянути проект закону щодо квот на телебаченні
На поточному пленарному тижні Верховна Рада України може розглянути проект закону щодо збільшення частки україномовного продукту в телеефірі України

Про це сьогодні, 13 березня, на погоджувальній раді керівників фракцій і голів комітетів заявив голова Верховної Ради Андрій Парубій, передає «РБК-Україна».

«Як тільки даний законопроект пройде комітет, я думаю, що увесь зал підтримає, щоб ми змогли його включити у порядок денний і змогли розглянути», - сказав він.

За словами Парубія, проект закону може бути винесений до сесійної зали у четвер, 16 березня, за умови проходження ним профільного комітету у середу, 15 березня.

Нагадаємо, 22 серпня 2016 року в Києві під час зустрічі з представниками української діаспори Президент України Петро Порошенко заявив, що частка української мови на деяких телеканалах є надто низькою і повинна бути збільшена.

6 вересня Петро Порошенко з трибуни Верховної Ради знову звернувся до власників і топ-менеджерів телевізійних каналів із закликом збільшити частку української мови в ефірі. У відповідь на звернення Президента України Вікторія Сюмар повідомила, що такий законопроект уже розробляється.

7 вересня пані Сюмар повідомила, що йдеться про обов'язкове ведення телевізійних новин українською мовою: «Ми вже підготували проект закону про новини українською мовою. Зараз дискутуємо з колегами: це має бути 100% чи 75% (новин) на українських телеканалах. Наступного тижня обговоримо в робочій групі та зареєструємо законопроект. Ми говоримо лише про новини, тому що інший контент у нас і так регулюється».

У вересні 2016 року стало відомо, що у Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики обговорюється законопроект, яким пропонується зобов'язати українські телеканали випускати новини виключно або переважно українською мовою.

На початку жовтня Вікторія Сюмар на чат-конференції «Детектора медіа» повідомила про свою роботу над законопроектом про 75% української мови в телеефірі.

27 жовтня народні депутати Микола Княжицький і Вікторія Сюмар (обоє – «Народний фронт») зареєстрували законопроект № 5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації». Зокрема, проектом закону пропонується встановити на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою. Йдеться про 75 % державної мови.

8 листопада 2016 року набув чинності закон «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», який запроваджує на радіо квоти на пісні українською мовою та ведення програм українською мовою. Квоти вводяться поступово, протягом трьох років.

У листопаді журналісти та активісти Одеси написали відкритого листа, в якому обурюються зареєстрованим 27 жовтня законопроектом №5313 депутатів Миколи Княжицького та Вікторії Сюмар про 75% української мови на телебаченні.

Як писав «Детектор медіа», на початку січня експерт Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя України при Міністерстві культури України Олексій Курінний пропонував ввести квоти на україномовні пісні на ТБ на основі свого аналізу трансляції новорічних концертів українських телеканалів.

У лютому 2017 року народні депутати Микола Княжицький і Вікторія Сюмар (обоє – «Народний фронт») подали доопрацьований законопроект, який запроваджує на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою.

19 січня у Верховній Раді України був зареєстрований проект  «Закону про державну мову» №5670 яким пропонується значно розширити і закріпити використання української мови як державної у ЗМІ, виробництві і розповсюдженні фільмів й серіалів, а також у сфері реклами і книговиданні.

9 березня, під час церемонії вручення національної премії імені Тараса Шевченка, у день народження українського поета й художника, президент Петро Порошенко заявив, що планує запропонувати Верховній Раді запровадити квоти української мови в ефірах телеканалів.

Голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар повідомила, що законопроект щодо збільшення частки україномовного продукту в телеефірі України готовий до голосування в паралменті.

Фото: Укрінформ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY