detector.media
09.03.2017 20:01
Сюмар заявляє, що законопроект про мовні квоти для ТБ готовий до голосування у Верховній Раді
Сюмар заявляє, що законопроект про мовні квоти для ТБ готовий до голосування у Верховній Раді
Голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар повідомила, що законопроект щодо збільшення частки україномовного продукту в телеефірі України готовий до голосування в паралменті. У лютому народні депутати Микола Княжицький і Вікторія Сюмар (обоє – «Народний фронт») подали доопрацьований законопроект № 5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації», який запроваджує на телебаченні обов’язкові 75% квоти передач і фільмів українською мовою.

«Цілковито поділяю позицію Президента - українське телебачення має бути українским і україномовним. Сподіваюся в найближчі два тижні парламент розгляне і пидтримає у першому читанні наш з Микола Княжицький (Mykola Kniazhytsky) та Олена Кондратюк законопроект про 75% української мови в телеефірі», - написала Вікторія Сюмар у своєму Facebook

Голова Комітету свободи слова також зазначила, що ініціювати додаткового нічого не треба: «Над проектом працювали останні півроку. І він абсолютно технологічний та враховує всі особливості ТБ-індустрії».

Водночас вона зазначила, що готова підтримати і законопроект «Про державну мову», який регулює норми української мови не тільки у ЗМІ, а й у всіх сферах життя держави.

«Якщо буде воля парламенту, я також підтримаю законопроект Про державну мову, який передбачає 90% української мови. 75% можуть бути перехідним компромісом, але точно історичним кроком у реаліях, коли деякі українські канали російськомовні на 90%», - написала вона.

Раніше, під час церемонії вручення національної премії імені Тараса Шевченка, президент Петро Порошенко заявив, що планує запропонувати Верховній Раді запровадити квоти української мови в ефірах телеканалів.

Нагадаємо, 8 листопада 2016 року набув чинності закон «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», який запроваджує на радіо квоти на пісні українською мовою та ведення програм українською мовою. Квоти вводяться поступово, протягом трьох років.

22 серпня в Києві під час зустрічі з представниками української діаспори Президент України Петро Порошенко заявив, що частка української мови на деяких телеканалах є надто низькою і повинна бути збільшена.

6 вересня Петро Порошенко з трибуни Верховної Ради знову звернувся до власників і топ-менеджерів телевізійних каналів із закликом збільшити частку української мови в ефірі. У відповідь на звернення Президента України Вікторія Сюмар повідомила, що такий законопроект уже розробляється.

7 вересня пані Сюмар повідомила, що йдеться про обов'язкове ведення телевізійних новин українською мовою«Ми вже підготували проект закону про новини українською мовою. Зараз дискутуємо з колегами: це має бути 100% чи 75% (новин) на українських телеканалах. Наступного тижня обговоримо в робочій групі та зареєструємо законопроект. Ми говоримо лише про новини, тому що інший контент у нас і так регулюється».

У вересні 2016 року стало відомо, що у Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики обговорюється законопроект, яким пропонується зобов'язати українські телеканали випускати новини виключно або переважно українською мовою.

На початку жовтня Вікторія Сюмар на чат-конференції «Детектора медіа» повідомила про свою роботу над законопроектом про 75% української мови в телеефірі.

27 жовтня народні депутати Микола Княжицький і Вікторія Сюмар (обоє – «Народний фронт») зареєстрували законопроект № 5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації». Зокрема, проектом закону пропонується встановити на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою. Йдеться про 75 % державної мови.

У листопаді журналісти та активісти Одеси написали відкритого листа, в якому обурюються зареєстрованим 27 жовтня законопроектом №5313 депутатів Миколи Княжицького та Вікторії Сюмар про 75% української мови на телебаченні.

Як писав «Детектор медіа», на початку січня експерт Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя України при Міністерстві культури України Олексій Курінний пропонував ввести квоти на україномовні пісні на ТБ на основі свого аналізу трансляції новорічних концертів українських телеканалів.

У лютому 2017 року народні депутати Микола Княжицький і Вікторія Сюмар (обоє – «Народний фронт») подали доопрацьований законопроект, який запроваджує на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою.

19 січня у Верховній Раді України був зареєстрований проект  «Закону про державну мову» №5670 яким пропонується значно розширити і закріпити використання української мови як державної у ЗМІ, виробництві і розповсюдженні фільмів й серіалів, а також у сфері реклами і книговиданні.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY