detector.media
05.03.2017 14:40
Російський опозиціонер Дадін, що вийшов на свободу, обіцяє боротися за звільнення Сенцова
Російський опозиціонер Дадін, що вийшов на свободу, обіцяє боротися за звільнення Сенцова
Звільнений з ув'язнення опозиційний російський активіст Ільдар Дадін заявив, що буде «боротися за свободу» українського режисера Олега Сенцова, засудженого у Росії до 20 років тюрим за сфальсифікованим звинуваченням у тероризмі.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Мене надихнуло, що він, отримавши такий вирок, не здався, і це мене самого підтримувало там. Я не знаю поки, які слова підтримки сказати, але я знаю одне: я буду боротися за його свободу, поки я живий. Це дуже гідна людина і я буду робити все для його звільнення. Такі люди як він потрібні нам», – сказав Ільдар Дадін.

Раніше російський активіст заявив, що має намір займатися правозахисною діяльністю, у тому числі звільненням політв'язнів.

Ільдар Дадін – перший у Росії засуджений за статтею про неодноразові порушення правил проведення публічних заходів. Активіст також виходив із плакатами проти агресії Росії проти України.

Під час відбування покарання Дадін розповів про тортури в Карельської виправній колонії. Після цього активіста перевели в колонію в Алтайському краї. 22 лютого Верховний суд Росії ухвалив звільнити активіста, через кілька днів він вийшов на свободу.

Нагадаємо, Олег Сенцов і Олександр Кольченко були затримані представниками російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням у організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

У лютому стало відомо, що Росія вдруге офіційно відмовилася видати Україні політв’язнів Олега Сенцова й Олександа Кольченка, бо вважає їх своїми громадянами.

Нещодавно Європейська кіноакадемія звернулася до російської влади з закликом звільнити українського режисера Олега Сенцова. Голова академії, відома польська режисерка Агнешка Холланд назвала його жертвою політичного переслідування.

На фото – Ільдар Дадін

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY