detector.media
03.03.2017 17:26
Репортажі із кримських судів у справі «26 лютого» відтворюють картину захоплення Криму Росією
Репортажі із кримських судів у справі «26 лютого» відтворюють картину захоплення Криму Росією
Російський журналіст Антон Наумлюк, який передавав репортажі із судових засідань в окупованому Росією Криму щодо резонансних політичних процесів над кримськими татарми, вважає, що якщо систематично відстежувати так звану справу «26 лютого», то можна вибудувати повну картину того, як відбувалося захоплення півострова.

Про це журналіст сказав на прес-конференції в Києві, повідомляє «Укрінформ».

«Наприклад, Аксьонов, цілком пишаючись собою, розповідав про те, як він заздалегідь закуповував зброю, щити і бронежилети для своїх активістів "Русского единства", які були завезені до будівлі Верховної Ради теж заздалегідь, і роздавав їх казакам і "тітушкам". До 26 лютого фактично була створена "самооборона" - воєнізований підрозділ, який порушує закон будь-якої країни... Якщо стежити за такими речами систематично, то можна вибудувати загальну картину того, як було захоплено Крим, у будь-якому випадку, як це відбувалося в ті перші дні», - розповів Антон Наумлюк.

За його словами, в так званій справі «26 лютого», окрім Аксьонова свідками обвинувачення виступили «декілька засекречених свідків, які, швидше за все, є представниками силових структур».

Як підкреслив журналіст, у справі «26 лютого» окупаційна влада переслідує виключно кримських татар.

«На лаві підсудних, звичайно, - тільки кримські татари, жодного обвинуваченого в участі у масових безладах з боку "Русского единства" або проросійських активістів із Севастополя немає», - говорить Наумлюк.

Ще один нонсенс цього процесу, відзначив він, це суд за дії, які не пов'язані з громадянами РФ і відбувалися не на території Росії.

«Чому судять за події в Україні? Навіть за російським законом те, що сталося в Україні до референдуму (так званий «референдум» у Криму. – Ред.), вчинили громадяни України проти громадян України. Але проблема в тому, що велика частина потерпілих, а їх там у цій справі проходить 80 осіб, отримали російські паспорти, і офіційно Росія називає це захистом тих, хто здобув російське громадянство», - пояснив Антон Наумлюк, підкресливши, що «є в цій справі і двоє загиблих нібито в результаті цих масових безладів». 

Насправді, вважає він, було не так, але явних доказів цього у захисту поки що немає.

Як повідомив журналіст, процес у зв‘язку з подіями 26 лютого 2014 року розділено на дві справи. Перша - відносно заступника глави Меджлісу Ахтема Чийгоза, якому інкримінують організацію масових безладів, друга - відносно інших п'яти громадян, двоє з яких утримуються в Сімферопольському СІЗО, їх судять за участь у масових безпорядках.

Характеризуючи загальний хід цієї судової справи, він зазначив, що «процес розвивається не дуже швидко».

Як повідомлялося, окупаційний суд висуває Ахтему Чийгозу, арешт якого нині подовжено до 8 квітня, обвинувачення в організації масових безпорядків під час мітингу перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Мітинг, в ході якого прихильникам України протистояли проросійські активісти, у тому числі з партії «Русское единство», проходив напередодні захоплення Криму російськими військовими. Окрім Чийгоза по справі «26 лютого» заарештовані Алі Асанов і Мустафа Дегерменджі. За оцінкою міжнародних експертів, які більше року детально вивчали все, що відбувалося в Криму напередодні анексії півострова, «події, що відбувалися в Сімферополі 26 лютого 2014 року біля стін парламенту Автономної Республіки Крим, мали мирний характер і не мали ознак масових безладів». Проте заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз вже більше двох років утримується в СІЗО, чекаючи на виголошення вироку.

Нагадаємо, 3 березня, Центр інформації про права людини та Міністерство інформаційної політики України оприлюднили список причетних до згортання свободи слова в окупованому Криму.

На фото – Антон Наумлюк

Фото: «Крим. Реалії»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY