detector.media
03.03.2017 12:30
Українські правозахисники назвали прізвища ворогів свободи слова в Криму
Українські правозахисники назвали прізвища ворогів свободи слова в Криму
Названо прізвища десяти осіб, що були організаторами переслідувань журналістів і згортання свободи слова в Криму за три роки окупації

Сьогодні, 3 березня, Центр інформації про права людини та Міністерство інформаційної політики України оприлюднили список причетних до згортання свободи слова в окупованому Криму.

До загального переліку входить більше 60 осіб. Десятеро з них – замовники та організатори, решта – виконавці, які безпосередньо здійснювали переслідування та залякування журналістів на окупованому півострові.

Голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик, презентуючи список, зазначила, що, за даними міжнародних організацій, які займаються моніторингом свободи слова, за три роки окупації Крим перетворився на одне із найгірших у світі місць для роботи журналістів. Ситуація з правами журналістів в Криму є набагато гіршою, ніж у самій Росії, чи, наприклад, у Білорусі. 

Вона також додала, що злочин проти «неугодних» окупаційній владі журналістів за ці три роки в Криму не був розслідуваний, а винні досі не покарані: «Для нас є важливою правова відповідальність зловмисників, боротьба з безкарністю, відкриття кримінальних справ на материку. І ми сподіваємося, що, даючи чіткий сигнал кожному, хто переслідує журналістів в Криму, блогерів, тим чи іншим чином обмежує свободу слова та свободу вираження поглядів, ми досягнемо певного превентивного або стримуючого ефекту для того, аби ці люди двічі думали перед тим, як продовжувати це робити».

Правозахисники збирали та аналізували факти порушення прав журналістів у Криму протягом шести місяців. До уваги брали випадки кримінального переслідування кримських журналістів, незаконні затримання, арешти та обшуки, випадки фізичного насильства, вилучення, пошкодження техніки, захоплення чи заклики до захоплення редакцій і їх майна, відмови у реєстрації, перереєстрації та закриття ЗМІ, незаконний перерозподіл радіочастот, блокування видань в інтернеті, погрози і залякування представників мас-медіатощо.

До списку увійшли російські і кримські чиновники, співробітники окупаційних силових і правоохоронних органів, члени «кримської самооборони», які нападали на працівників ЗМІ, керівники прес-центрів, що складали «чорні списки» журналістів, а також діячі, причетні до переслідування журналістів та розпарювання пропагандистської війни проти України.

Перелік організаторів переслідувань журналістів і згортання свободи слова в Криму за три роки окупації:

Персональні дані про 63 особи, що причетні до згортання свободи слова в Криму, буде передано до правоохоронних органів та посольств. Про це розповіла радниця Міністра інформаційної політики України Юлія Каздобіна. 

Вона зазначила, що МІП уже провів переговори з представниками деяких посольств, які знаходяться в Україні, з метою внести людей, які є в переліку, до санкційних списків за порушення свободи слова: «Це буде важливим сигналом для світу про те, що Україна вважає свободу слова цінністю. А також це буде сигналом для тих, хто проживає на окупованих територіях, – як для людей, що залишаються вірними Україні та чекають на її повернення, так і для тих, хто скоює ці злочини проти журналістів».

Координаторка Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник підкреслила, що готуються також нові списки осіб, причетних до політично мотивованих переслідувань українців в Криму і на території РФ: «Санкційний список щодо журналістів – це тільки початок. За ним підуть нові списки - тих, хто незаконно позбавив волі Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха, АхтемаЧийгоза та багатьох інших українців та кримських татар, які стали «в’язнями Кремля».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY