detector.media
27.02.2017 16:45
У Запорізькій області депутати звільнили редактора районної газети «Трудова слава»
У Запорізькій області депутати звільнили редактора районної газети «Трудова слава»
В Оріховському районі (Запорізька область) депутати звільнили редакторку газети «Трудова слава» Світлану Карпенко через її, начебто, «зв’язки» з Опозиційним блоком, відмову друкувати «чорнуху» та працювати «на замовлення».

Про це Національній спілці журналістів України повідомила сама редакторка.

Як розповіла пані Карпенко, у лютому 2016 року райрада прийняла рішення про реформування газети в першому етапі. Але рішення за вихід зі складу засновників не ухвалили.

«Шестеро депутатів чомусь змінили свою думку. Чи то через рішення фракцій, партійну доцільність, банальну змову, не хочуть бачити газету незалежною,  чи просто «на зло» – це не є важливим. Більш серйозним є непослідовність депутатських дій та не виконання законів України», – сказала редакторка.

Оскільки, процес реформування було заблоковано частиною депутатів, до порядку денного чергової сесії внесли питання  про продовження контракту з редактором районної комунальної газети.  24 лютого на початку пленарного засідання під час обговорення та затвердження порядку денного депутат  фракції БПП «Солідарність» А.М.Лепетченко запропонувала внести до розгляду питання про звільнення редакторки. Питання продовження контракту депутати не підтримали.  Але фракції БПП «Солідарність»,  «Наш край», «Батьківщина» підтримали звільнення редактора.

«Мене чомусь пов’язують з головою районної ради, яка представляє «Опозиційний блок». Так, у нас складалися нормальні робочі стосунки. Але я завжди казала, що журналіст, редактор не повинен надавати перевагу жодній політичній силі і завжди дотримувалася цього принципу. Незабаром у нас будуть вибори до Оріхівської територіальної громади. Імовірно, депутати, які балотуватимуться, бояться, що газета чинитиме їм якісь перешкоди. Хоча ми завжди дотримувалися закону і працювали з усіма політичними силами, укладаючи угоди», – пояснила Карпенко.

На сесії, каже редакторка, від депутатів лунали вислови, мовляв, газета когось не надрукувала, комусь відмовила. Зауважує: відмовляла тоді, коли приносили відверто неетичні і некоректні матеріали.

Загалом, у штаті «Трудової слави» 5 осіб – головний редактор, завідувач відділу, фотокор, бухгалтер і верстальник.

Спілка повідомляє, що в.о. голови НСЖУ Сергій Томіленко нещодавно мав розмову з головою Запорізької облдержадміністрації Костянтином Брилем та звернув увагу на неприпустимість порушення місцевими радами Закону про реформування. Було досягнуто домовленості провести нараду за участі керівництва тих районів Запоріжжя, де виникають проблеми з роздержавленням.

«Подібне рішення, яке прийняла Оріхівська районна рада – це шлях в нікуди, – прокоментував Томіленко. – Зважаючи на те, що реалізується реформа місцевого самоврядування, що район загалом перестане існувати, депутатам варто було би цивілізовано розлучитися з газетою, не додаючи в тому числі і собі зайвих проблем. На жаль, бачимо недалекоглядність депутатів, які чомусь беруть на себе право знищувати газету».

НСЖУ зазначає, що надаватиме юридичну допомогу пані Карпенко та про грубе порушення Закону про реформування комунальних газет поінформує і Уряд, і керівництво партій, які несуть відповідальність за неадекватні дії своїх місцевих депутатів – БПП «Солідарність», «Батьківщина» і «Наш край».

Нагадаємо, 1 лютого стало відомо, що районна рада в Апостоловому на Дніпропетровщині перешкоджає реформуванню газети «Апостолівські новини». Бюджетні гроші йдуть на фінансування приватної ТРК, яка належить батькові голови райради. Нещодавно головна редакторка газети «Апостолівські новини» Вікторія Михальченко подала судовий позов щодо протиправних дій Апостолівської районної ради (Дніпропетровська область) і невиконання зобов’язань по фінансуванню видання.

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY