detector.media
24.02.2017 11:15
Канал «Звезда» видав відео затримання членів ІДІЛ у Москві за нещодавній обшук у Криму
Канал «Звезда» видав відео затримання членів ІДІЛ у Москві за нещодавній обшук у Криму
Російський канал «Звезда» видав відео затримання членів угруповання «Ісламська держава» у Москві за нещодавнє затримання і обшук у будинку кримчанина Марлена Мустафаєва в окупованому Криму в сімферопольському мікрорайоні Кам’янка. Також у новині поширили дезінформацію про сам інцидент.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

У вівторок, 21 лютого, канал Міноборони Росії «Звезда» повідомив про затримання у Криму десятьох людей, яких начебто підозрюють у зв’язках із забороненою у Росії організацією «Хізб ут-Тахрір».

«За неофіційними даними, йдеться про 20 пособників бойовиків. Спецоперація пройшла в Кам’янці. За версією правоохоронців всі затримані пропагували радикальний іслам і займалися вербуванням», – повідомила ведуча російського каналу.

На тлі цих заяв продемонстрували відео, схоже на спецоперацію, де співробітники ФСБ затримують якихось чоловіків у квартирі. 

На деяких з цих кадрів – троє чоловіків лежать на підлозі.

Насправді, на відео, що продемонстрував канал «Звезда», – затримання членів угруповання «Ісламська держава» у Москві, що доступне в мережі ще із 15 грудня 2016 року.

Це відео у грудні активно поширювали російські ЗМІ.

Як повідомив Радіо Свобода журналіст проекту Крим.Реалії Антон Наумлюк, канал «Звезда» поширив не лише фейкове відео, але й дезінформацію щодо затримання кримських татар у Криму 21 лютого.

За словами Наумлюка, жодної операції ФСБ там не проводило, а операція була здійснена силами Центру з протидії екстремізму регіонального управління МВС.

Як писав «Детектор медіа», вранці цього дня в мікрорайоні Кам’янка в Сімферополі російські силовики провели обшук в будинку Марлена Мустафаєва через пост у соціальній мережі «ВКонтакте», зроблений в липні 2014 року із зображенням символіки організації Хізб ут-Тахрір.

Чоловіка та ще близько 10 осіб, які прийшли його підтримати, затримали.

Згодом затриманих судили. Мустафаєва звинватили у порушенні статті 20.3 частина 1 КоАП Росії (пропаганда і публічна демонстрація нацистської атрибутики або символіки). 

Як повідомляє Радіо Свобода, частині кримських татар присудили по п’ять діб адміністративного арешту. 

Обурення щодо дезінформації і фейкового відео також висловив на своїй сторінці у Facebook адвокат Еміль Курбедінов.

Фото: Радіо Свобода

Відео: YouTube Alim Aydamak, РБК

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY