detector.media
24.02.2017 09:30
Моніторинги відкритості сайтів у 2016 році: підсумки
Моніторинги відкритості сайтів у 2016 році: підсумки
Інститут розвитку регіональної преси проводить моніторинги відкритості владних веб-сайтів уже впродовж семи років. Мета дослідження – підвищення рівня відкритості владних структур та поліпшення доступу громадян до суспільно-важливої інформації.

У 2016 року оцінювання проводили за двома основними напрямками:

– рейтинг інформаційної відкритості офіційних веб-сайтів центральних органів виконавчої влади України;

– рейтинг інформаційної відкритості веб-сайтів органів влади України обласного рівня та міста Києва.

Моніторинги передбачають оцінювання веб-сайтів на повноту, актуальність та навігаційну доступність інформації за 221 параметром.

У процесі роботи фахівці Інституту розвитку регіональної преси спілкувалися з представниками владних структур, аби вдосконалити показники відкритості веб-сайтів, зробити доступ до інформації та електронних послуг максимально простим і зрозумілим для будь-якого користувача.

Основні проблеми щодо якісного та прозорого наповнення веб-сайтів із року в рік залишаються ті самі: владні структури часто приховують інформацію про витрачання бюджетних коштів, про оскарження дій або бездіяльності посадових осіб, деякі види інформації просто не враховують.

За підсумками 2016 року чільне місце в рейтингу інформаційної відкритості офіційних веб-сайтів центральних органів виконавчої влади України посів Антимонопольний комітет України. У п’ятірку лідерів увійшли: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послугМіністерство економічного розвитку і торгівлі УкраїниДержавна служба фінансового моніторингу УкраїниНаціональна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизаціїДержавна архівна служба України. Спілкування з представниками цих структур виявилося тривалим і плідним.

У рейтингу інформаційної відкритості веб-сайтів органів влади України обласного рівня та міста Києва перші місця серед облдержадміністрацій посідають у 2016 році Полтавська обласна державна адміністраціяЗакарпатська обласна державна адміністраціяДонецька обласна державна адміністраціяЗапорізька обласна державна адміністрація та Рівненська обласна державна адміністрація. Серед обласних рад перші п’ять місць розподілилися таким чином: Рівненська обласна радаЖитомирська обласна радаЗакарпатська обласна радаХарківська обласна рада та Вінницька обласна рада.

Проведені дослідження проілюстрували, що офіційні веб-сайти наповнені інформацією недостатньо. Середній показник відкритості для обласних державних адміністрацій та КМДА становить 44, 45% оприлюдненої на сайтах інформації й відповідно 55, 55% – не оприлюдненої. Для обласних рад та Київської міської ради показники ще гірші: 34, 54% оприлюдненої та 65, 46% не оприлюдненої інформації. Якщо порівнювати ці цифри з минулим роком, то показники відкритості майже не зазнали змін, але окремі сайти все ж покращили свій рівень відкритості: сайти Донецької ОДА та Хмельницької ОДА.

Загалом же моніторинг показав, що 9 сайтів обласних державних адміністрацій демонструють показник відкритості вищий за 50%, в інших 16 відповідно – нижчий. Серед обласних рад показник відкритості 50% мають лише два веб-сайти, в інших 22 цей показник відповідно нижчий, а в 19 він і взагалі не досягає позначки 40%.

Керівник проекту Людмила Панкратова переконана в тому, що офіційні сайти мають бути не плутаним лабіринтом для пересічного громадянина, а його провідником. Вона зазначає, що інтерес до моніторингів у суспільстві з року в рік зростає, та й кількість сайтів, відкритих до громадян, хоч і повільно, але збільшується: у 2016 році їх уже  21 із 70 досліджених сайтів, а в 2015 було лише 18.

Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП)

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY