detector.media
Ірина Андрейців
15.02.2017 13:30
Ведучий каналу «112 Україна» Василь Голованов: «Якщо Рабиновича дивляться, він з’являтиметься частіше»
Ведучий каналу «112 Україна» Василь Голованов: «Якщо Рабиновича дивляться, він з’являтиметься частіше»
Ведучий каналу «112 Україна» — про те, чому гості розмовляють на теми, в яких бувають некомпетентними, чому в ефірі часто з’являється Рабинович і хто дивиться «Вечірній прайм»

Телеведучий Василь Голованов працює на каналі «112 Україна» з першого дня ефіру. «Завжди хвалюся тим, що перші слова в ефірі “112” сказав я», — жартує. Раніше працював у денному слоті, тепер веде прямоефірний «Вечірній прайм», де гостями студії є переважно політики. «Детектор медіа» розпитав ведучого про кухню проекту і про те, чому там частими гостями є, приміром, Ігор Гужва чи Дмитро Корчинський.

Примітка редакції: інтерв’ю з Василем Головановим ми взяли ще до інциденту з філософом Сергієм Дацюком.

Нас дивляться не тінейджери

— Василю, ви нині працюєте на «Вечірньому праймі». Хто формує порядок денний, який обговорюєте ввечері?

— «Вечірній прайм» триває п'ять годин. У нас є окрема команда, яка працює над програмою. Хтось приходить на роботу на другу, хтось — на третю годину. Групові збори о четвертій. До того часу вже порядок денний відомий і головні події сталися (або ми їх очікуємо): вихід до преси, результати якоїсь наради тощо.

— Яким ви уявляєте свого глядача?

— Це допитлива, цікава до всього людина. Якщо вона прийшла додому з роботи, відкрила пляшку пива, щоб увімкнути розважальну програму, — це не наш глядач. А от людина, яка впродовж дня стежить за стрічкою новин, а ввечері має можливість і хоче дізнатися, що відбулося за день і що про це думають політичні лідери — наш глядач.

— А який вік? Наскільки я зрозуміла, середній.

— Напевно, так. Не тінейджери.

— І не пенсіонери?

— Чому? Ні. Пенсіонери теж нас дивляться. 30 і великий плюс.

«Гість має бути готовим до будь-якого запитання»

— Коли ви запрошуєте гостей на ефір: того ж дня зранку чи за день, за два до?

— Цим займаються гостьові редактори. Ми можемо висловлювати свої бажання. Якщо топовим спікером дня є Мустафа Найєм чи Надія Савченко, наприклад, ми просимо редакторів привести саме їх. Якщо немає можливості запросити топ-спікера до студії, намагаємося підключити його телефоном чи скайпом.

— А коли ви як ведучий дізнаєтеся, хто буде у вас на ефірі? І чи впливаєте на вибір гостей?

— Я приходжу на роботу близько третьої дня, й до сьомої маю чотири години. Приходжу, дізнаюся список гостей і готуюся до тем і людей. Найчастіше треба готуватися до тем, а не до гостей. Гість має бути готовим до будь-якого запитання. І вони це знають. (Сміється.)

— Але чи це логічно, коли людина не є експертом із обговорюваних тем, але приходить на ефір і висловлює свою думку?

— Найчастіше гості «Вечірнього прайму» — народні депутати. І вони повинні розбиратися в головних темах. Бо їхнє завдання потім — натиснути на кнопку, від якої залежить доля країни. Якщо це юридичне чи економічне питання, депутат може висловити власне ставлення. Часто вони кажуть: «Я не юрист, але вважаю…».

— Ви жива людина, й на всі деталі під час ефіру можете попросту не звернути уваги. Режисери чи редактори підказують вам додаткові запитання у вухо під час ефіру?

— У вухо нам підказує виключно режисер, і то лише технічні моменти: відбивка, включення телефоном, нова інформація тощо. Із редактором зв’язок через планшети, які в нас на столі. Ми спілкуємося через спеціальний додаток, зазвичай про термінові новини. Якщо в редактора з’являється суперцікаве, на його думку, запитання гостю — ми можемо його озвучити, а можемо й ні. Я завжди міряю ефір на себе: чи було би мені цікаво його дивитися? Це суб’єктивно і, можливо, егоїстично, але якщо цікаво мені, має бути цікаво і глядачу.

«Стараємося, щоби за п’ять годин ефіру були представлені всі»

— Я помітила, що ви нечасто вступаєте в полеміку з гостями у студії. Чому?

— Особисто я в розмові більше модератор. Коли є потреба, можу опонувати. Але намагаюся вислухати гостя. Опонувати йому мають інші гості в студії або ті, хто підключений телефоном чи скайпом. Але якщо є позиції, з якими я категорично не згоден... Наприклад, терміни «громадянська війна» і так далі…

— А були випадки про «громадянську війну»?

— Так. Тоді я прошу обирати іншу термінологію.

— Враховуючи вашу позицію, запитаю про Бориса Колесникова, який був у вашому ефірі на третю річницю Євромайдану. Він був представником режиму Януковича…

— Я би не пов’язував конкретну дату з гостем. Це не було спеціальне запрошення. Чому він узагалі був у студії — питання до тих, хто формує сітку гостей. Якщо в держави немає питань до цієї людини — чому ми повинні забороняти йому приходити до нас?

— За час вашої роботи у «Вечірньому праймі» які парламентські групи, партії чи депутати приходять в ефір найчастіше?

— Наше завдання — максимально розкрити тему з різних позицій. У нас усі фракції й політичні групи представлені. Якщо в ефірі ми відчуваємо, що є певний перекіс в один бік чи гість критикує якусь політичну силу, ми обов’язково звертаємося до тих, кого критикують, робимо поворот на камеру й кажемо: «Якщо ви нас дивитеся, запрошуємо».

— Тут я буду трішки вам парирувати. Коли Вадим Карасьов був у вас на ефірі, він говорив про партію «Самопоміч» як таку, що хоче від’єднання Донбасу від України. Однак я не почула в ефірі ані від вас, ані від вашої співведучої звернення до «Самопомочі» з проханням відреагувати.

— У вас у пам’ять врізалось, у мене — ні. Можливо, наступну годину ефіру хтось був із «Самопомочі». Ми завжди стараємося, щоби за п’ять годин ефіру були представлені всі. Не завжди так виходить, бо депутати — люди зайняті й не завжди мають час прийти.

— У вашому ефірі також помітила Дмитра Корчинського, який коментував і блокаду вантажів на окуповані території, і США, і так далі. Але до жодної з цим тем він не мав прямого стосунку. Як він узагалі опинився в ефірі?

— У нашому ефірі з’являються не тільки політичні діячі, а й громадські активісти, волонтери, політологи.

— Тобто причиною запросити гостя до студії не обов’язково є його спеціалізація на обговорюваній темі?

— І таке буває. Ми інколи стаємо заручниками ситуації. Коли у нас у студії Олександр Кірша, заслужений економіст України, й ми обговорюємо бюджет, є ризик, що ми можемо піти в такі тонкощі, які не зацікавлять глядача. Це тонка грань, де розмова має бути корисною і цікавою.

— Не можу не запитати про Ігоря Гужву, який з’являється у вас на каналі. Проти нього відкрито кримінальне провадження, його пов’язують із Росією. Вас не бентежить ця ситуація?

— У нас відкриті справи проти багатьох наших співгромадян. Коли його провину доведуть, його не запрошуватимуть. Кого звати на ефір, а кого ні, залежить від політики топ-менеджменту каналу. Загалом ми запрошуємо всіх, хто цікавий нашому глядачеві, ґрунтуючись на показниках телеперегляду.

— Чи змінилася політика каналу після приходу до вас Єгора Бенкендорфа?

— Важко сказати, що щось глобально змінилося. Я знаю, що Єгор Андрійович є на каналі щодня, але бачу його дуже рідко. Ми дуже оптимістично сприйняли інформацію про те, що він працюватиме на каналі. Сподіваємося, він виведе нас на ще вищі позиції в таблицях і рангах. В інформаційному сегменті ми вже зайняли свою лідерську позицію. Але немає межі досконалості. (Сміється.)

«Жодного зв’язку між NewsOne i “112” немає»

— У вас декілька днів у топі на каналі була тема блокування вантажів між неокупованою та окупованою територіями. Чому ви сконцентрувалися на ній так активно?

— Якісь теми менш обговорювані, якісь більш. Ми завжди відстежуємо актуальні й популярні теми. По-різному ставилися до Пашинського, який прострелив ногу громадянину, це трапилось 31 грудня, а ми обговорювали її ще найближчий тиждень. Ми подаємо інформацію, а висновки робить глядач.

— Буває, що ви і NewsOne синхронно подаєте одні й ті ж теми. Як так виходить? Можливо, ви співпрацюєте?

— Жодного зв’язку між каналами немає. Якщо не враховувати того факту, що одна й та ж людина мала стосунок до форматування обох каналів, — Олексій Семенов.

— Тобто збіг тем — це випадковість?

— Ми живемо в одній країні, й актуальні теми у нас ті ж.

— Ви підтримуєте стосунки з колегами, які пішли зі «112» на NewsOne?

— Звісно.

— Ви, напевно, знаєте чутки: мовляв, є ідея об’єднати NewsOne, «112» і 5 канал в один холдинг.

— На рівні чуток знаю те, що й усі. Коли ми питаємо про це менеджмент каналу — вони цю інформацію заперечують.

— Хто є нині власником каналу?

— Є кілька юридичних компаній, кінцевим бенефіціаром був Андрій Подщипков, який передав канал в управління топ-менеджменту.

— Передав в управління? Але залишається власником?

— Він передав комерційні права. Загалом, уся ця інформація опублікована в нас на сайті.

— Мені здалося, — виправте, якщо помиляюся, — що частим гостем вашого ефіру є Вадим Рабинович. Навіть якщо відкрити youtube-список «Вечірнього прайму», прізвище Рабиновича миготить часто. Те саме стосується Сергія Лещенка, Ігоря Гужви… Чому вони так часто у вас з’являються?

— Усе дуже просто. Топ-менеджмент каналу відстежує, як аудиторія сприймає того чи іншого гостя. Безумовно, канал зацікавлений у кращих показниках. Якщо Вадима Рабиновича дивляться, він з’являтиметься трішки частіше. А тепер він буде в ефірі ще частіше, бо веде в нас недільну програму.

— А як колектив зреагував на те, що Рабинович матиме на каналі власну програму?

— Ми цього не обговорювали. Рейтинги в нього високі. А все, що добре для каналу, добре для нас.

Фото: 112 Украина - 112.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY