detector.media
14.02.2017 19:38
Українське агентство з авторських та суміжних прав поскаржилось Нацраді, що радіостанції не сплачують роялті
Українське агентство з авторських та суміжних прав поскаржилось Нацраді, що радіостанції не сплачують роялті
14 лютого під час зустрічі голови Національної ради Юрія Артеменка, першого заступника голови Ольги Герасим’юк, заступника голови Уляни Фещук, а також членів Національної ради Валентина Коваля і Сергія Костинського з директором Державної організації «Українське агентство з авторських та суміжних прав» Дмитром Костюком і начальницею юридичного департаменту Євгенією Назаренко обговорювалась виплата роялті авторам і виконавцям музичних творів, яка ускладнилась з початку цього року.

Про це йдеться на сайті Нацради.

Дмитро Костюк поінформував регулятора, що 2017 року радіостанції припинили договори з агентством, що унеможливить виплату як українським, так і закордонним артистам відрахувань за трансляцію пісень в ефірі радіомовників. За його словами, організація минулого  року переглянула підхід до сплати роялті в бік їх збільшення, після чого радіостанції перестали йти на контакт.

Представники Нацради заявили, що питання треба вирішувати на загальнодержавному рівні. Під час зустрічі йшлося про доцільність внесення змін до відповідних чинних законодавчих актів.

За словами представників Українського агентства з авторських та суміжних прав, воно зацікавлене також у тому, щоби регулятор у сфері медіа мав відповідні повноваження щодо перевірки наявності укладених договорів стосовно авторських і суміжних прав, оскільки нині Нацрада поки жодним чином не може контролювати цю діяльність телерадіоорганізацій.

Відтак учасники зустрічі домовилися, що надалі спільно діятимуть і напрацьовуватимуть шляхи для розв’язання ситуації, що склалася. 

Нагадаємо, у лютому член Нацради Сергій Костинський заявив, що практично всі радіостанції дотримуються норм закону про україномовні квоти на радіо, що набув чинності три місяці тому - 8 листопада 2016 року.

Читайте також на «Детекторі медіа» статтю Мар’яни Закусило «Від появи квот на українські пісні до зростання роялті».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY