detector.media
09.02.2017 19:14
Суд обрав запобіжний захід Клименку у вигляді тримання під вартою – його захист спростовує
Суд обрав запобіжний захід Клименку у вигляді тримання під вартою – його захист спростовує
8 лютого Апеляційний суд Києва задовольнив клопотання слідчого Генеральної прокуратури України про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою колишньому міністру доходів і зборів України Олександру Клименку, якого ЗМІ називають власником медіахолдингу «Вести Украина».

Про це повідомляє прес-служба Апеляційного суду міста Києва.

«08 лютого 2017 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва розглянула апеляційну скаргу захисника, яка діє в інтересах підозрюваного  Клименка О.В., на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 30 січня 2015 року.

Вказаною ухвалою суду першої інстанції задоволено клопотання слідчого другого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою щодо підозрюваного Клименка О.В.», - йдеться у повідомленні.

За результатами апеляційного розгляду колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва постановила задовольнити частково апеляційну скаргу, подану захисником в інтересах підозрюваного Олександра Клименка, а також скасувати  ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 30 січня 2015 року.

Замість того суд постановив нову ухвалу, якою було задоволене клопотання слідчого другого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно Олександра Клименка.

«Обрати підозрюваному Клименку О.В. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою», - вказано на сайті Апеляційного суду міста Києва.

«Також ухвалою роз’яснено, що у такому разі після затримання особи і не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд за участю підозрюваного, обвинуваченого розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м’який запобіжний захід, про що постановляє ухвалу», - йдеться у постанові суду.

Водночас захист Олександра Клименка заявляє, що «поширена сьогодні в ЗМІ інформація про те, що суд нібито дозволив заочно заарештувати екс-міністра доходів і зборів та лідера партії "Успішна країна" Олександра Клименка, не відповідає дійсності».

За словами адвоката Тетяни Жуковської, що представляє інтереси Олександра Клименка, 8 лютого  Апеляційний суд Києва дійсно розглядав її апеляційну скаргу на рішення слідчого судді від 30 січня 2015 року, яким було обрано запобіжний захід у відношенні її клієнта.

«Дане рішення було прийнято два роки тому в кримінальному провадженні, яке з червня 2014 року і по теперішній час перебуває в хронічно загальмованому стані. Як відомо, за результатами розгляду 8 лютого, Апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу адвоката. Таким чином, рішення слідчого судді від 30 січня 2015 року про обрання запобіжного заходу по відношенню до Олександра Клименка скасовано», - заявляє захист екс-міністра.

«Фактично Апеляційний суд встановив, що запобіжний захід у відношенні Клименка, яким оперувала і на що посилалася Генпрокуратура протягом двох років, надаючи це рішення в різні інстанції, в тому числі ЄС і Інтерпол, обрана слідчим суддею незаконно», - заявила Жуковська.

Разом з тим захист Клименко заявляє, що у нього «дуже багато питань викликає друга частина прийнятого вчора рішення апеляційного суду».

Як твердженням адвокатки Тетяни Жуковської, в рішенні суду мова не йде про заочний арешт, про який повідомляють ЗМІ.

«Згідно ст.193, ч.6. КПК України, суд дійсно може розглянути клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу, але це не означає її застосування, а є лише отриманням дозволу на затримання і привід до суду для вирішення питання про запобіжний захід. Тому говорити про те, що "суд заарештував Клименка" з правової точки зору невірно.

Більш того, захисту політика незрозуміло, яким чином Апеляційний суд міг керуватися ч.6 ст.193 КПК, якщо ця норма застосовується лише щодо осіб, які перебувають в міжнародному розшуку. У той час як і за станом на 30 січні 2015 року, і в даний час Олександр Клименко не розшукуються Інтерполом. Дія картки про його розшук припинено. На підставі заяв захисту Інтерпол розбирається з фактами надання Генеральною прокуратурою України недостовірної інформації про Клименко.

Що стосується рішення Апеляційного суду від 08 лютого 2017 року частини про задоволення клопотання слідчого обрання запобіжного заходу, захист має намір її коментувати після 17.45 13 лютого, коли суд повинен оголосити повний текст рішення», - заявляє захист Олександра Клименка.

Після того, як адвокати екс-мінстра отримають текст рішення суду, вони мають намір «вживати всіх заходів щодо належного реагування, аж до притягнення до дисциплінарної відповідальності осіб, винних у грубому порушенні як процесу, так і права свого клієнта».

Раніше адвокати заявляли, що екс-міністр доходів і зборів та лідер партії «Успішна країна» Олександр Клименко не має статусу підозрюваного і всі дії Генеральної прокуратури, які здійснюються відносно політика, є незаконними.

Нагадаємо,  ЄС у квітні  2014 року ввів санкції у вигляді заморожування активів щодо Олександра Клименка як на одного з вищих посадовців колишнього режиму. Санкції були введені на підставі документів, наданих Генеральною прокуратурою України. Сам Клименко неодноразово заявляв про необгрунтованість висунутих проти нього звинувачень і відзначав політичний характер переслідувань в його адресу. Згодом прес-служба Клименка повідомила, що загальний суд ЄС прийняв рішення анулювати введені в 2014 році санкції проти екс-міністра.

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», у 2016 році Печерський районний суд Києва двічі відмовив Генеральній прокуратурі України в наданні дозволу на початок процедури заочного розслідування щодо екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

Генпрокуратура планувала почати заочне розслідування виробництва про присвоєння екс-міністром доходів і зборів 616 млн грн під час перебування його на посаді голови Державної податкової служби України. Тим часом суд встановив, що повідомлення про підозру відомство направило за адресою вул. Механізаторів, кв. 280 в Києві, тоді як О.Клименко зареєстрований в кв. 270.

При цьому «Інтерфакс-Україна» стверджує, що екс-міністр все ж таки перебуває в міжнародному розшуку.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив 30 травня 2016 року, що справи високопосадовців часів Віктора Януковича - бізнесмена, власника «Українського медіа холдингу» Сергія Курченка та колишнього міністра доходів і зборів, якого називають власником медіахолдингу «Вести Украина» Олександра Клименка, - передані першому заступнику головного військового прокурора Володимиру Жербицькому.

Головний військовий прокурор, заступник генерального прокурора України Анатолій Матіос, заявляв, що головна військова прокуратура може завершити розслідування справ бізнесмена, власника «Українського медіа холдинга» Сергія Курченка і екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка, якого ЗМІ називають власником медіа холдингу «Вести Украина», до кінця 2016 року

У квітні 2016 року журналісти проекту «Слідство.Info» встановили  зв'язок між колишнім міністром доходів і зборів Олександром Клименком, який утік до Росії, і газетою «Вести». Сам міністр інформацію про такий зв’язок спростовує.

Нинішня керівниця холдингу Ольга Семченко, пов'язана особистими стосунками з Олександром Клименком, заперечувала в інтерв'ю «ДМ» причетність Клименка до холдингу. В документах, опублікованих відповідно до Закону про прозорість медіавласності, кінцевим бенефіціаром двох ЗМІ - «Радио Вести» і каналу UBR - значиться Денис Мозговий (79,2%), власником значної частини - Тетяна Александрова (19,8%).

На фото - Олександр Клименко

Фото: УП

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY