detector.media
02.02.2017 10:25
На Хмельниччині не реформують районну газету, бо «бояться втратити» – НСЖУ
На Хмельниччині не реформують районну газету, бо «бояться втратити» – НСЖУ
На Хмельниччині депутати райради відхилили звернення місцевої газети «Прибузька Зоря» про реформування у другому етапі через «відсутність бізнес-плану та чітких дій щодо подальшої долі газети»

Такі пояснення надав НСЖУ голова Хмельницької районної ради Юрій Мельник, повідомляє прес-служба Спілки.

Як зазначено в релізі НСЖУ, трудовий колектив редакції газети «Прибузька зоря» порушив клопотання щодо включення до всеукраїнського Антирейтингу Національної спілки журналістів України «Вороги реформування преси» Мельника, голови профільної постійної комісії районної ради, яка забезпечує зв’язки зі ЗМІ Петра Хохуна, заступника голови районної ради Максима Ізбінського. Останній голосував проти підтримки пропозиції трудового колективу про спосіб реформування та реформування у другому етапі відповідно до пропозиції трудового колективу редакції, закріпленої у протоколі загальних зборів від 24 березня 2016 року.

У заяві колектив газети зазначив, що  такі дії з боку місцевої влади «перешкоджають реформуванню комунального видання, створенню економічно і політично незалежного друкованого засобу масової інформації у Хмельницькому районі Хмельницької області».

«Попри те, що Закон про реформування вже в дії, пропозицію про роздержавлення нашої газети голова районної ради Володимир Мельник відхилив, спираючись на рішення депутатів районної ради», – розказав екс-головний редактор «Прибузької зорі» Михайло Цимбалюк.

 За його словами, голові районній раді не вигідно мати «гострослівного і неупередженого керівника редакції, який робитиме цікаву для читачів газету, що критикуватиме представників влади». До того ж, як зазначив пан Цимбалюк, він, перебуваючи на посаді головного редактора, не погоджував газету перед її випуском, через що і потрапив у «немилість» керівництва. Колишній головред повідомив, що був вимушений написати заяву на звільнення через постійне цькування та перешкоджання роботі.

У свою чергу, в Хмельницькій райраді повідомили, що контракт з Цимбалюком розірвано на підставі його заяви.

«Контракт з паном Цимбалюком розірвано на підставі його заяви, – пояснює ситуацію в редакції «Прибузька Зоря» голова Хмельницької райради Юрій Мельник. – Заяву на вихід редакції газети із співзасновників депутати районної ради відхилили за причини відсутності бізнес-плану та чітких дій щодо подальшої долі газети. На думку депутатів, газета без державного фінансування не втримається і збанкрутує. А втратити єдину районну газету ми не можемо. Наразі оголошено конкурс на посаду головного редактора, за відсутності якого не може бути мови про перетворення газети у відповідний суб'єкт господарювання».

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що районна рада в Апостоловому на Дніпропетровщині перешкоджає реформуванню газети «Апостолівські новини». Бюджетні гроші йдуть на фінансування приватної ТРК, яка належить батькові голови райради.

26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності 1 січня 2016 року.

За повідомленням НСЖУ, свідоцтва про реєстрацію комунальних друкованих ЗМІ, які є учасниками пілотного етапу реформування і які не встигли перереєструватися до кінця 2016 року, не будуть анульовані. Моніторинг щодо перереєстрованих газет Міністерство юстиції буде здійснювати по завершенню етапів реформування – починаючи з 1 січня 2019 року.

Фото: pressclub.te.ua

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY