detector.media
26.01.2017 10:38
У Криму ФСБ затримала адвоката Миколи Семени
У Криму ФСБ затримала адвоката Миколи Семени
Сьогодні, 26 січня, у Бахчисараї затримали адвоката Еміля Курбедінова, який захищає кримського журналіста Миколу Семену. В його будинку та офісі проводяться обшуки. Адвоката звинувачують «у поширенні екстремістських матеріалів»

Про затримання Курбедінов повідомив у відео на своїй сторінці у Facebook.

На відео зафіксовано, як співробітники ДПС зупинили автомобіль адвоката, а пізніше силовики ФСБ підходять до машини, на якій адвокат разом зі своїм колегою Едемом Семедляєвим їхали до будинку Сейрана Салієва, де наразі проходить обшук.

Російський адвокат Микола Полозов, якого днями також було затримано та допитано співробітниками ФСБ у Криму, на своїй сторінці у Twitter повідомляє, що в офісі Курбедінова проходить обшук.

Про обшук  у себе в Twitter також повідомив і кореспондент «Радіо Свобода» Антон Наумлюк.

Як повідомляють «Крим.Реалії», адвоката звинувачують «у поширенні екстремістських матеріалів». Засідання щодо обрання запобіжного заходу пройде в підконтрольному Кремлю Залізничному суді Сімферополя. Зараз Курбедінов знаходиться в Центрі з протидії екстремізму на в Сімферополі на вул Декабристів. Адвоката вже доставили до суду.

Зазначимо, Еміль Курбедінов є адвокатом кримського журналіста Миколи Семени, а також кількох фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір».

Нагадаємо, у квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.

28 квітня Миколу Семену перевели у статус обвинуваченого. Його адвокат Олександр Попков заявив, що журналіста можуть узагалі позбавити свободи пересування.

Міжнародна та Європейська федерації журналістів повідомили про солідарність із кримським журналістом та про підтримку своїх членів в Україні – Національної спілки журналістів та Незалежної медіа-профспілки. Зокрема, у спільній заяві МФЖ і ЄФЖ наприкінці квітня йшлося про заклик до російської влади «відмовитися від необгрунтованих звинувачень проти Семени». Своє занепокоєння справою проти Миколи Семени висловлювала Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович, а також Міністерство закордонних справ України, яке вимагає припинити переслідування пана Семени.

Київський районний суд Сімферополя, підконтрольний Росії, 29 серпня, відхилив скаргу адвоката Миколи Семени на дії слідчого ФСБ. На початку вересня адвокат журналіста Олександр Попков заявив, що шанси на винесення справедливого і виправдувального вироку російським судом дорівнюють нулю.

5 жовтня  Верховна Рада звернулася із заявою до парламентів держав-членів ЄС, США, Канади та Японії, Європейського парламенту, діючого голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра та до представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени. 

6 грудня 2016 року стало відомо, що російська ФСБ закінчила слідство у справі кримського журналіста Миколи Семени.

Оновлюється...

Фото: скріншот відео Курбедінова та Антона Наумлюка

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY