detector.media
20.01.2017 11:32
НСЖУ оновила дані про постраждалих на Євромайдані журналістів
НСЖУ оновила дані про постраждалих на Євромайдані журналістів
Відповідно до оновлених даних, у січні 2014 року 103 вітчизняних та іноземних журналіста були побиті в Києві та інших містах України.

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ. 

Крім столиці, найбільше нападів було у Дніпрі, Черкасах, Запоріжжі. Також заарештовали п'ятьох журналістів у Києві і одного в Запоріжжі. Ще дванадцять погроз працівникам ЗМІ зафіксовано впродовж цього місяця.

Серед усіх цих випадків домінують саме прояви агресії з боку силовиків.

Опитані НСЖУ постраждалі журналісти сумніваються, що винних буде покарано.

До прикладу, оператора 5-го каналу Івана Наконечного у листопаді на Європейській площі штовхали беркутівці та зламали світло на камері. 20 січня він працював разом із колегою-журналісткою біля входу до стадіону «Динамо» на вулиці Грушевського.

«Мені прямо в камеру попала гумова куля і застрягла. Техніка вже була непридатна для роботи», – згадує Іван. 

Після цього він ходив з юристами каналу до міліції, написав заяву, його декілька разів викликали до прокуратури, але далі справа не пішла. Камера досі на експертизі.

У січні 2014 року у центрі Харкова журналіст харківського видання «Український простір» Роман Черемський знімав автобуси, біля яких були бійці «Беркуту».

«Один із силовиків на мене накинувся і спробував оглушити електрошокером, але чомусь не подіяло, тоді мене затягли в автобус, били по ребрах, вщент розбили камеру, знищили всі записи і викинули з автобуса», - розповідає Роман. 

Декілька разів, каже він, справу хотіли закрити, тож журналіст ходив до прокуратури з вимогою продовжити розслідування.

«У неформальній розмові мені відверто сказали, що в цієї справи немає перспективи. Кримінальне провадження закрили», - каже Роман і додає: тільки серед його харківських колег шістьом пошкодили апаратуру.

НСЖУ продовжує оновлювати дані про всіх постраждалих журналістів у період Євромайдану та збирає інформацію про реальний стан розслідувань цих випадків, нагадує керівник Спілки журналістів Сергій Томіленко.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY