detector.media
19.01.2017 15:37
43% експертів вважають необхідним регулювати роботу журналістів в зоні АТО – опитування
43% експертів вважають необхідним регулювати роботу журналістів в зоні АТО – опитування
Проти висловилися 32% респондентів.

Такі результати отримала громадська організація «Інтерньюз-Україна» після проведення експертного опитування «Дотримання свободи Інтернету в умовах збройного конфлікту».

Результати було представлено 18 січня в Краматорську. «Головні висновки для нас – те, що ризики для Інтернет свободи існують, але вони не є такими критичними, як для Росії», – зазначив Віталій Мороз, представник ГО «Інтерньюз-Україна».

Метою опитування було дізнатися потенційні ризики доступу користувачів до мережі та з’ясувати, чи накладає воєнний конфлікт на Донбасі обмеження діяльності журналістів та блогерів в Україні.

У період із 12 грудня 2016 року до 12 січня 2017 року було опитано 100 осіб з України. До цільової аудиторії опитування увійшли респонденти з трьох ключових груп: представники медіаспільноти (професійні журналісти й редактори українських ЗМІ національного та місцевого рівня), правозахисники та експерти галузі інтернет-технологій.

Респонденти вважають, що воєнний конфлікт на сході України накладає обмеження на вільний  розвиток інтернету в Україні з огляду на саморегуляцію та самоцензуру в медійній сфері. 41% приймають певні обмеження свободи Інтернету для користувачів з метою забезпечення безпеки країни. Однак 35% респондентів опитування висловлюються проти будь-яких обмежень свободи Інтернету.

Відповідаючи на запитання щодо умов роботи журналістів під час воєнного конфлікту, 41% респондентів висловилися за необхідність регулювання роботи журналістів в зоні АТО. Однак 32% висловилися проти такого регулювання.

«Респонденти бачать, що діяльність журналістів може регулюватися, якщо це стосується питань безпеки держави», – ствердужує пан Мороз.

Ще одне запитання опитування стосувалося теоретичного інциденту в зоні АТО. За легендою, «блогер з Краматорська побачив пересування військової техніки в місті й опублікував про це пост з фотографіями у Фейсбуці. СБУ змушує видалити пост».

58% опитаних вважають, що в такій ситуація СБУ діяла б неправомірно, хоча блогеру не варто було б публікувати подібний пост. Ще 8% вказує на неправомірність дій СБУ й безумовне право блогера публікувати контент.

На правомірності дій СБУ щодо блогера вказали 19% опитаних респондентів.

Опитування було здійснене в рамках проекту «Інтернет-свобода в Україні: підтримуючи засади свободи слова та безпеки в часи конфлікту» за підтримки програми МАТРА від уряду Нідерландів, що реалізується ГО «Інтерньюз-Україна». 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY