detector.media
18.01.2017 17:46
«Страна.ua» відмовилася назвати замовників реклами з проросійською пропагандою
«Страна.ua» відмовилася назвати замовників реклами з проросійською пропагандою
Інтернет-видання «Страна.ua» у відповідь на запит «Детектора медіа» відмовилося назвати замовників рекламних матеріалів з проросійською пропагандою.

Проведене «Детектором медіа» розслідування виявило, що багато українських ЗМІ беруть участь у проросійській кампанії «Ми без Росії пропадемо». Її метою є створення видимості громадської підтримки відновлення економічних зв'язків з Росією. У кампанії брали участь багато ЗМІ, тоді як інтернет-газета «Страна.ua» розмістила два подібних матеріали (перший і другий) із зазначенням, що вони рекламні, тобто оплачені матеріали. Таким чином, видання, з одного боку, вчинило чесно щодо своїх читачів, не «джинсуючи», а з іншого – опосередковано підтвердило, що кампанія має замовний характер.

«Детектор медіа» звернувся до головного редактора і власника інтернет-видання «Страна.ua» Ігоря Гужви з проханням надати інформацію про те, хто оплатив розміщення цих рекламних статей. Оскільки інформація щодо замовників розміщення в українських ЗМІ фейкової інформації про нібито прагнення українських підприємств відновити зв’язки з країною-агресором становить суспільний інтерес.

У своєму запиті ми посилалися на пункт 4 частину 2 статті 13 закону «Про доступ до публічної інформації», згідно з яким до розпорядників публічної інформації прирівнюються також і суб’єкти господарювання, які володіють інформацією, що становить суспільний інтерес.

Також ми посилалися на частину 2 статті 29 закону «Про інформацію», згідно з якою предметом суспільного інтересу вважається інформація, яка свідчить про загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності України, забезпечує реалізацію конституційних прав, свобод і обов’язків, свідчить про можливість порушення прав людини, введення громадськості в оману, шкідливі екологічні та інші негативні наслідки діяльності (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб тощо.

У відповідь ми отримали відмову «Страни.ua» надати запитувану інформацію.

Свою відмову «Страна.ua» аргументує різними нормами законодавства. По-перше, видання акцентує на тому, що розмістило згадані в запиті «Детектора медіа» матеріали в рубриці «Реклама» на комерційній основі, вони були відповідним чином ідентифіковані. Це маркування, на думку «Страни.ua», унеможливлює сприйняття рекламних матеріалів як журналістських та інформаційних і не свідчить про введення суспільства в оману. Таким чином «Страна.ua» аргументує відсутність суспільного інтересу в запитуваній інформації.

Далі «Страна.ua» у своїй відповіді вказує, що документи, які регулюють відносини редакції з рекламодавцями, містять конфіденційну інформацію щодо сторін угоди. Посилаючись на статтю 22 закону «Про доступ до публічної інформації», «Страна.ua» вважає, що має право відмовити в задоволенні запиту на інформацію з обмеженим доступом (конфіденційну інформацію).

Також «Страна.ua» аргументує відмову в задоволенні запиту тим, що запитувана інформація не стосується розпорядження бюджетними коштами та не стосується володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY