detector.media
Катерина Жук
для «Детектора медіа»
06.01.2017 11:07
Ток-шоу «Полілог» готує новий сезон: у переселенців багато невирішених проблем
Ток-шоу «Полілог» готує новий сезон: у переселенців багато невирішених проблем
Люди, які виїхали з дому на декілька тижнів «перечекати смутні часи», залишилися без домівки назавжди, і тепер змушені починати все з нуля. Вони - переселенці. Їхнім проблемам присвячене ток-шоу «Полілог» на 5 каналі, яке завершило свій перший сезон

У листопаді «Детектор медіа» вже писав про запуск нового проекту на 5 каналі, який виробляє Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ), а фінансує RNW Media (Нідерланди).

Люди, які виїхали з дому на декілька тижнів «перечекати смутні часи», залишилися без домівки назавжди, і тепер змушені починати все з нуля. Тікаючи від однієї війни, переселенці мимоволі вплуталися в іншу – холодну війну з бюрократичною машиною. Чому законодавча база не встигає відпрацьовувати нові механізми для допомоги потерпілим від бойових дій, зіштовхуючи лобами переселенців і решту населення? Чиї долі встиг змінити проект за ці кілька місяців? Чи знайшлися ті самі двері, в які вдалося достукатися в кожній окремій озвученій в ефірі ситуації?

Сім'я наймолодшого редактора проекту «Полілог» Насті Зареченськової змушена залишитися на непідконтрольній території. Сама Настя з початком окупації переїхала в Київ і прийшла на «Полілог» у липні 2016 року: «Робота в “Полілозі” допомогла мені повірити в свої сили і здійснити мою мрію – реалізувати себе як професійного журналіста. Мої нові друзі і колеги, багато з яких самі є переселенцями, такі ж, як і я, в якомусь сенсі замінили мені мою сім'ю. Я рада, що потрапила в проект, який допомагає переселенцям, і я переконалася на власному досвіді, що “Полілог” допомагає людям у подоланні труднощів, які з'являються на шляху вирішення поточних питань і іноді досягають масштабу великої проблеми. І там, де твоя ситуація вже виглядає як непрохідне болото, спільними зусиллями знаходиться вихід, підбираються ключі, крига скресає. Інколи допомогою є якісь контакти, інформація або координація того, що в компетенції самих переселенців, або здобуто дослідним шляхом іншими».

Відомий публіцист Андрій Булгаров 30 грудня 2016 року покинув телеканал ICTV. Він же півроку тому дебютував у «Полілозі» як ведучий: «Нам вдалося пройти тонкою гранню між звичайними політичними шоу, від яких глядачам просто не по собі, і таким собі майже-реаліті-шоу. Скажімо так, переселенці – це лакмусовий папірець для всієї прогнилої бюрократичної системи нашої країни. Виявилося, що розкривати гнійники цієї системи через проблеми переселенців дуже показово для всього суспільства в цілому.

За перші десять ефірів у нас в гостях побували міністри і депутати, політики і чиновники всіх мастей. Ми отримали масу дзвінків і листів, основний посил яких: “Ви робите правильну справу”.

Останні два роки я чимало займаюся контрпропагандою в ЗМІ. Без всякого сорому можу сказати, що домігся певної репутації, особливо “за поребриком”. Кожен сам визначає своє місце у війні. З появою в моєму житті проекту “Полілог” для мене все змінилося. Люди, долі, історії, пропущені через себе, через саме серце... це не могло залишити байдужим.

“Полілог” дозволив заглянути в очі тим, для кого, власне, ти весь цей час працював. А заглянувши, ти розумієш, яка їм потрібна допомога.

І, уявіть собі, що “Полілог” дійсно допомагає переселенцям. Найцікавіше, що не тільки їм!

Після першого сезону я прийняв тверде рішення, що завершую всі справи на ICTV, і з січня 2017-го повністю присвячую себе абсолютно новій і, відверто кажучи, важкій справі. Впевнений, що мій досвід, вміння, навички колишнього урядовця будуть дуже корисні в захисті інтересів внутрішньо переміщених осіб.

Зустрічайте новий сезон “Полілогу” вже в березні. Гарантую, нудно не буде! А чиновникам хочеться нагадати – ми таки можемо зробити вас знаменитими на всю Україну, і не тільки».

Задоволені проектом і у Незалежній асоціації телерадіомовників. Виконавчий директор НАМ, медіаексперт Катерина М'ясникова підбиває підсумки: «У 2016 році “Полілог” став одним із найважливіших проектів для НАМу. На мою думку, впродовж двох останніх років в українських медіа було замало інформації про переселенців, яких у нашій країні майже 2 млн. За підсумками останніх півроку роботи я можу стверджувати, що формат проекту, який поєднує ток-шоу і онлайн-платформу, підтвердив свою доцільність та правильність. Найперше, спрацювало те, що через історію однієї людини можна спробувати вирішувати проблеми багатьох. Я вважаю, що стартап “Полілог” був вдалим. Це підтверджує і те, що ми маємо міжнародних партнерів, які вважають ціль проекту сьогодні неабияк важливою, і розглядають можливість подальшої підтримки проекту. Вірю у його продовження в 2017 році, як мінімум тому, що ще так багато тем, які цікавлять переселенців, і які команда проекту готова піднімати».

У другому сезоні команда проекту підготує 32 нові програми. Шість найкращих випусків першого сезону 5 канал повторив 2 січня. Також усі випуски та рекомендації експертів можна переглянути на сайті проекту http://polilog.com.ua/.

Фото: НАМ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY