detector.media
05.01.2017 15:45
На сесії ПАРЄ говоритимуть про Сущенка, Сенцова та Семену
На сесії ПАРЄ говоритимуть про Сущенка, Сенцова та Семену
25 січня у Страсбурзі, під час сесії ПАРЄ, темою обговорення стане ситуація з незаконним утриманням в Росії журналіста Романа Сущенка, режисера Олега Сенцова, а також переслідування в Криму журналіста Миколи Семени і кримськотатарських ЗМІ

Про це повідомив голова постійної делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Володимир Ар'єв, пише «Укрінформ».

«Моя доповідь буде з приводу стану свободи слова в Європі. Обов'язково окремим підпараграфом буде йти тема Романа Сущенка… В обов'язковому порядку буде заклик звільнити його, звільнити Сенцова, а також щодо ситуації навколо переслідування кримськотатарських ЗМІ в Криму, журналіста Миколи Семени», - сказав він.

Ар'єв також зазначив, що в рамках сесії українська парламентська делегація організує перегляд фільму про дітей Донбасу і гуманітарну ситуацію в Донецькій і Луганській областях.

Сесія ПАРЄ в Страсбурзі відбудеться 23-27 січня. Доповідь голови постійної делегації ВР Володимира Ар'єва запланована на 25 січня.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. 

Міністр юстиції України Павло Петренко повідомив, що ініціюватиме розширення персональних санкцій проти чиновників Росії, якщо засуджені українці Олег Сенцов і Олександр Кольченко не будуть повернені Україні.

9 грудня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров на прес-конференції в ході міністерської зустрічі ОБСЄ допустив, що українські політв’язні можуть бути обміняні на росіян, які перебувають в Україні.

У квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.

28 квітня Миколу Семену перевели у статус обвинуваченого. Його адвокат Олександр Попков заявив, що журналіста можуть узагалі позбавити свободи пересування.

На початку вересня адвокат журналіста Олександр Попков заявив, що шанси на винесення справедливого і виправдувального вироку російським судом – дорівнюють нулю.

5 жовтня  Верховна Рада звернулася із заявою до парламентів держав-членів ЄС, США, Канади та Японії, Європейського парламенту, діючого голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра та до представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени. 

6 грудня стало відомо, що російська ФСБ закінчила слідство у справі кримського журналіста Миколи Семени. 7  грудня кримському журналісту Миколі Семені вручили постанову про притягнення як обвинуваченого в остаточній редакції.  Матеріали у справі планують передати до суду до 1 січня 2017 року.

Власного кореспондента «Укрінформу» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що журналіста тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». 28 листопада Лефортовський суд Росії продовжив арешт Сущенка до 30 січня 2017 року (на два місяці).

15 грудня Московський міський суд відхилив скаргу на арешт журналіста агентства «Укрінформ» Романа Сущенка, за допомогою якої захист намагався змінити запобіжний захід на домашній арешт. Суд залишив у силі рішення Лефортівського районного суду Москви від 28 листопада 2016 року про продовження утримання українця під вартою до 30 січня 2017 року.

Міністерство закордонних справ України (МЗС) висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням російського суду продовжувати тримати під вартою українського журналіста Романа Сущенка. 27 грудня стало відомо, що журналіста Романа Сущенка перевели до іншої камери.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY