detector.media
18.12.2016 17:07
У Польщі опозиція вимагає допуску ЗМІ до Сейму і переголосування в парламенті
У Польщі опозиція вимагає допуску ЗМІ до Сейму і переголосування в парламенті
Польська парламентська опозиція, серед яких - партії «Громадянська платформа» (РО) і «Сучасна» (.N), вимагає від влади негайного допуску ЗМІ до парламенту, а також переголосування законів, які правляча партія «Право і Справедливість» (PiS) ухвалила 16 грудня самостійно, без допуску інших партій, з порушенням процедури голосування.

Про це повідомляє «Укрінформ».

Про свої вимоги лідери опозиційних партій, а також Комітету захисту демократії (KOD) заявили під час демонстрації, яка розпочалася 18 грудня під Конституційним судом Польщі.

«Ми вважаємо, що є дуже багато сумнівів, що стосується кворуму і заборони участі депутатів (від опозиції. - Ред.) в цьому засіданні. Потрібно повторити це засідання Сейму»,- заявив лідер Польської селянської партії Владислав Косіняк-Камиш.

Лідер партії «Cучасна» Ришард Петру наголосив, що влада повинна зробити крок назад.

«Вони усвідомлюють, що засідання клубу PiS, яке несподівано перетворилося у парламентське засідання, є нелегальним з двох причин: невідомо, чи в залі була достатня кількість депутатів для кворуму, і по-друге – не всі депутати могли зайти до зали»,- наголосив Петру.

Він підкреслив, що таким чином влада «не ухвалила бюджет», а це означає, що президент навіть може розпустити парламент.

Ришард Петру підкреслив, що необхідно негайно допустити ЗМІ до парламенту, а також вирішити проблему з останніми голосуваннями – провести нормальну бюджетну дискусію.

Екс-президент Польщі Броніслав Коморовський наголосив під час демонстарції,  що попри виборчі поразки, відчуття слабкості опозиції «вже проходить».

Нагадаємо, 31 грудня 2015 року маршалок Сейму Марек Кухчинський, який представляє правлячу партію «Право і справедливість», своїм розпорядженням вніс зміни до регламенту роботи Сейму, який забороняє журналістам доступ до кулуарів.

У грудні 2016 року правляча партія Польщі «Право і Справделивість» заявила про намір створити у 2017 році медійний центр, який стане ключовим місцем взаємодії політиків і журналістів. Таким чином нинішня влада планує обмежити журналістам доступ до будівлі Сейму.

16 грудня депутати опозиційних партій «Громадянської платформи» (РО) і «Сучасна» (.N) заблокували трибуну Сейму, протестуючи таким чином проти рішення маршалка Сейму обмежити доступ до зали засідань для більшості польських ЗМІ окрім інформаційних телеканалів.

В ніч на суботу під будівлею Сейму у Варшаві зібралися понад дві тисячі протестувальників, які заблокували виходи з парламенту. Однак поліція їх відтіснила, і депутати правлячої партії змогли залишити Сейм.

Після цього спікер польського Сейму Марек Кухчинський видав заборону на доступ журналістів до парламенту на ці вихідні, 17 і 18 грудня.

У понеділок, 19 грудня, відбудуться переговори маршалка польського Сенату Станіслава Карчевського з представниками засобів масової інформації щодо організації роботи журналістів у Сеймі

 

Фото: wyborcza.pl

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY