detector.media
14.12.2016 11:42
Конституційний суд припинив провадження у справі про конституційність штрафів Нацради
Конституційний суд припинив провадження у справі про конституційність штрафів Нацради
7 грудня Конституційний суд України припинив провадження у справі за конституційним поданням 49 народних депутатів щодо відповідності Конституції України норми закону, за якою розміри штрафів встановлюються Національною радою з питань телебачення і радіомовлення за погодженням з Кабінетом Міністрів України.

У своїй ухвалі суд послався на те, що оспорюване положення втратило чинність у зв’язку з внесенням до закону «Про телебачення і радіомовлення» змін, згідно з якими порядок накладення штрафів і їхній розмір було записано прямо до тексту закону.

«Отже, конституційне провадження у цій справі підлягає припиненню на підставі пункту 3 статті 45 Закону України “Про Конституційний Суд України” – непідвідомчість Конституційному Суду України питань, порушених у конституційному поданні», - йдеться в ухвалі.

Нагадаємо, до Конституційного суду звернулася у 2015 році група із 49 народних депутатів, у тому числі Сергій Каплін, з поданням, чи відповідають основному закону повноваження Нацради накладати штрафи. Наприкінці грудня 2015 року колегія суддів Конституційного суду відкрила провадження. 7 червня 2016 року Конституційний суд на пленарному засіданні завершив усне слухання справи і перейшов до закритої частини пленарного засідання для подальшого обговорення та прийняття рішення.

15 червня 2016 року група народних депутатів зареєстрували законопроект № 4815 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо удосконалення процедури застосування санкцій Національною Радою)».

Раніше один зі співавторів законопроекту Григорій Шверк припускав: якщо не будуть прийняті зміни до закону, згідно з якими розміри штрафів визначаються безпосередньо в законі, а не підзаконному акті, у Конституційного суду достатньо підстав визнати проблемними рішення Кабміну з цього питання.

8 вересня Верховна Рада прийняла законопроект в першому читанні за основу, а 1 листопада ухвалила в другому читанні та в цілому як закон. Президент України Петро Порошенко підписав його 25 листопада. Закон про штрафи Нацради набув чинності 30 листопада.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY