detector.media
13.12.2016 16:25
На українському телеканалі іномовлення UATV почала працювати кримськотатарська редакція
На українському телеканалі іномовлення UATV почала працювати кримськотатарська редакція
На телеканалі UАTV, який є частиною мультимедійної платформи іномовлення України (МПІУ) розпочала роботу кримськотатарська редакція. Поки її ефір займає півгодини, але в перспективі планується збільшити до однієї години.

Про це у вівторок, 13 грудня, на прес-конференції в Києві повідомила перша заступниця міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар, передає Центр журналістських розслідувань.

Вона зазначила, що кримськотатарська редакція на каналі UATV не є альтернативою кримськотатарського телеканалу ATR. Її завдання розповісти про те, що відбувається в Україні іноземній аудиторії - в першу чергу діаспорі кримських татар.

«Ми не створюємо телеканал кримських татар, ми не є альтернативою телеканалу ATR, як це може зараз комусь здатися. Телеканал UATV - це телеканал іномовлення. Його головна аудиторія - це іноземна аудиторія. Це наші діаспори, в першу чергу... Мені здається, цей контент буде зацікавлені дивитися кримскотатарскі діаспори, найбільші з яких живуть в Туреччині, Румунії, США, Канаді», - сказала Еміне Джеппар.

У свою чергу генеральний директор ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» Людмила Березовська повідомила, що в ефір кримськотатарська редакція на каналі UATV виходить о 8.00 і потім повторюється о 22.30.

«Ми нарешті запустили ефір кримськотатарською мовою, який нам було дуже важливо зробити. Півгодини ефіру вранці і півгодини повторюється ввечері. Планується дуже багато нових проектів з нового року на іномовленні запустити. Це будуть проекти, які стосуються життя в Україні. Ми повинні розповісти на весь світ, що Україна - це не тільки війна і Чорнобиль, що це - люди, культура, історія, що вона дуже багатогранна країна», - сказала Людмила Березовська.

Керівниця кримськотатарської редакції ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» Халісе Зінедін розповіла про те, які програми виходять в ефірі кримськотатарської редакції UATV.

«Наше мовлення починається з новин кримськотатарською мовою. Кожен день 10 або 15 хвилин ми приділяємо новинам про Україну. Також є передачі про досягнення в науці, культурі та туризмі. Вони транслюються на кримськотатарській мові, тобто дублюються», - повідомила Халісе Зінедін.

Крім того в ефірі редакції виходить спільний проект з «Радіо Свобода» програма «Еліфбе» (азбука, алфавіт). Також є історична програма «Тугра», яка розповідає про історію Криму і Кримського ханства.

Нагадаємо, запуск МПІУ відбувся 1 жовтня 2015 року. У рамках МПІУ, замість супутникового телеканалу «УТР», в ефірі стартував телеканал UATV. Він мовить із трьох супутників: Amos 3, Azerspace 1, Galaxy 19, а також в Інтернеті на власному каналі в YouTube. UATV вже  мовить в Молдові,  Естонії,  Азербайджані, Польщі, Данії,  Ізраїлі, Грузії, Латвії, тощо.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY