detector.media
13.12.2016 16:15
У Києві пройде виставка вцілілих знімків кримського журналіста Миколи Семени
У Києві пройде виставка вцілілих знімків кримського журналіста Миколи Семени
15 грудня в Кримському домі у Києві відбудеться фотовиставка «Абсолютно вилучено» кримського фоторепортажиста Миколи Семени, якого влада РФ незаконно звинуватила в закликах до порушення територіальної цілісності. Виставку представляють громадська організація «КримSOS» і видання «Крим.Реалії».

Про це повідомляє «Центр інформації про права людини».

На фотовиставці «Абсолютно вилучено» представлені роботи Миколи Семени,  які вдалося зберегти під час вилучення фотоархіву журналіста органами ФСБ в Криму.  У квітні 2016 року російські силовики увірвалися до нього з обшуком і вилучили 900 гігабайтів інформації, 80% з якої становив фотоархів за 20 років роботи.

Захід має на меті: розповісти про кримінальне переслідування Миколи Семени; обговорити можливі дії щодо його звільнення; підняти питання свободи слова в Криму і затримань українських журналістів, які працюють з темою Криму.

15 грудня крім відкриття фотовиставки Миколи Семени «Абсолютно вилучено» відбудеться дискусія «Журналістика в Криму: шляхи звільнення».

Нагадаємо, у квітні російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.

28 квітня Миколу Семену перевели у статус обвинуваченого. Його адвокат Олександр Попков заявив, що журналіста можуть узагалі позбавити свободи пересування.

Міжнародна та Європейська федерації журналістів повідомили про солідарність із кримським журналістом та про підтримку своїх членів в Україні – Національної спілки журналістів та Незалежної медіа-профспілки. Зокрема, у спільній заяві МФЖ і ЄФЖ наприкінці квітня йшлося про заклик до російської влади «відмовитися від необгрунтованих звинувачень проти Семени». Своє занепокоєння справою проти Миколи Семени висловлювала і Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович.

Міністерство закордонних справ України висловлює глибоке занепокоєння у зв’язку з непоодинокими фактами зникнення громадян України, а також триваючими кримінальними переслідуваннями за політичними ознаками українських громадян на тимчасово окупованій території АР Крим, і вимагає припинити переслідування кримського журналіста Миколи Семени.

22 серпня Кримська делегація виступилана VI Всесвітньому форумі українців зі зверненням про долю кримського журналіста Миколи Семени, який перебуває в окупованому Криму і якого ФСБ звинувачує у начебто сепаратизмі.

Київський районний суд Сімферополя, підконтрольний Росії, 29 серпня,відхиливскаргу адвоката Миколи Семени на дії слідчого ФСБ.

Захист переслідуваного ФСБ в окупованому Росією Криму українського журналіста Миколи Семени повідомляє, що в жовтні-листопаді справу журналіста передадуть до російського суду.

На початку вересня адвокат журналіста Олександр Попков заявив, що шанси на винесення справедливого і виправдувального вироку російським судом – дорівнюють нулю.

5 жовтня  Верховна Рада звернулася із заявою до парламентів держав-членів ЄС, США, Канади та Японії, Європейського парламенту, діючого голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра та до представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени. 

6 грудня стало відомо, що російська ФСБ закінчила слідство у справі кримського журналіста Миколи Семени. 7  грудня кримському журналісту Миколі Семені вручили постанову про притягнення як обвинуваченого в остаточній редакції.  Матеріали у справі планують передати до суду до 1 січня 2017 року.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY