detector.media
Галина Петренко
12.12.2016 19:10
Свято наближається. Медіапідсумки 5–11 грудня 2016 року
Свято наближається. Медіапідсумки 5–11 грудня 2016 року

Час від часу мене запитують про те, чи достатньо на українському медіаринку тем для профільного ЗМІ про медіа. Минулого тижня я знову почула це запитання. І відповіла так само, як робила це й раніше: тем і подій дуже багато – на стику з політикою, законодавством, контентом. Але якби хтось вирішив розвивати ЗМІ про медіабізнес, то на нього чекало б розчарування. Зокрема, майже не відбувається таких класичних для бізнесу подій, як продаж компаній. Застій, тиша і спокій. Тому я почну цей огляд головних подій тижня з виняткової з даної точки зору новини – продажу журналу «Фокус».

Група Vertex United одеських бізнесменів Бориса Кауфмана та Олександра Грановського продала видавничий дім «Фокус медіа» співвласнику і керівнику радіохолдингу Business Radio Group Анатолію Євтухову. Він же, згідно реєстру, став і керівником «Фокус медіа». Business Radio Group об’єднує радіомережі «Шансон» і «Любимое радио», а також радіостанції «Бізнес-радіо» та DJFM. Разом з Анатолієм Євтуховим «Любимым радио» володіє народний депутат Віталій Хомутиннік із партії «Відродження». У 2013 році Vertex United врятувала «Фокус» від Сергія Курченка, про кількамісячні затримки зарплатні в медійних активах якого наразі ходять стійкі чутки. Сподіваймося, що з «Фокусом» і далі все буде гаразд: з точки зору здорового глузду, найцінніше в друкованому та онлайн-медіа – це бренд і команда, і за це їх і купують. Щоправда, історія українського медіаринку свідчить, що на ньому не завжди перемагає здоровий глузд.

Минулого тижня тривала підготовка медіакомпаній до новорічних свят і вступу в дію закону про скорочення УПП. Ринок штормило. Спочатку медіагрупи заявили свої ціни: StarLightMedia за пакет із 6 каналів попросила 0,75 грн за абонента на місяць до нового року і 1,5 грн. – з 1 січня, «1+1 медіа» (6 каналів) – 0,75 грн., «Медіа Група Україна» (3 канали) – 0,45 грн., Inter Media Group (9 каналів) – 3 грн., 5 канал – 0,1 грн. Потім у публічну комунікацію вступили одеські провайдери, які заявили про намір відключити з 1 січня центральні канали, чим витягли на світ божий питання про те, що від закону про скорочення УПП можуть виграти місцеві князьки – локальні медіамагнати, чиї медійні рупори в УПП залишаються (в Одесі самі тільки канали Сергія Ківалова чого вартують). Але 12 грудня «перший пішов»: директор групи компаній «Тріолан» Вадим Сидоренко оголосив цінову пропозицію для своїх абонентів – 15 грн. на місяць за кабельне телебачення з 1 січня.

Таким чином, практика показала, що реальність традиційно відрізняється від заяв: влітку медіагрупи оголошували, що за 20 каналів проситимуть від провайдерів 2,5 грн., а по факту вийшло 5 грн. А провайдер просить із абонентів 15 грн.: треба додати ПДВ, витрати на адміністрування, а також врахувати, що за ці гроші в абонентів будуть не тільки канали «великої четвірки» медіагруп. У «Тріолані» кажуть, що провели опитування абонентів, в якому попросили їх обрати: відключити телеканали, які просять із провайдера гроші, та залишити послугу без абонплати чи ввести абонплату та залишити ці телеканали. Абоненти обрали друге. Нехай це зігріє душі телеменеджерів.

До речі, «Воля» поки мовчить.

Нацрада теж готується до нового року: 8 грудня регулятор розглянув результати моніторингу минулорічного новорічного ефіру (1-7 січня 2016 року) 14 загальнонаціональних телеканалів щодо дотримання ними умов показу спонсорської інформації алкогольних торгових марок. І виявив порушення: дискримінаційні твердження в рекламних роликах і порушення норм законодавства щодо спонсорства. За змістом алкогольної реклами Нацрада має намір спостерігати протягом цих новорічних свят. Також регулятор розглядає можливість звернутися до профільного комітету Верховної Ради з проханням внести зміни до закону «Про рекламу»: уточнити, що допускається реклама та спонсорство тільки зареєстрованих знаків для товарів і послуг. Нацраду в цій ініціативі підтримує й Незалежна медійна рада.

А найкращим підбиттям підсумків року, що минає, стали церемонії нагородження різними преміями (професійних заходів під кінець року стало так багато, що навіть просто відвідати їх усі – це вже напружена робота).

8 грудня телевізійників нагородив «Телетріумф», який не зіпсував навіть демарш Inter Media Group, що спочатку пропустила свою чергу організації премії, а потім навздогін назвала її проведення «несвоєчасним і недоречним в умовах обмежень і заборон, які гальмують розвиток українського телебачення, падіння рекламного ринку, ситуації політичної і економічної нестабільності».

9 грудня найефективніші комунікаційні кампанії відзначила премія Effie Awards Ukraine. Медійні маркетологи нечасто подають на неї свої роботи. Але цього року там засвітилися одразу кілька знайомих імен. «Срібло» в категорії «Брендований контент» отримав канал «ПлюсПлюс» за проект «Це наше і це твоє», «золото» в категорії «Запуск продукту/бренду» і «срібло» в категорії «Напої алкогольні та слабоалкогольні» – горілка «Воздух» (агентства «Кинограф», Havas Media Ukraine, Newage і «ТАВР Mедіа»), «срібло» в категорії «Спонсорство» – Metro Cash & Carry Ukraine з інтеграцією в «МастерШеф» (агентства «Медіа Скоуп» і StarLight Brand Content). А комерційний директор «Плюсів» Валерій Варениця отримав відзнаку «Слід у рекламі».

10 грудня телеканал М1 вдруге провів церемонію нагородження премією M1 Music Awards. Свято безперечно вдалося: команда каналу і «Таврійських ігор» зібрала цілий Палац спорту глядачів, серед яких я помітила і кілька менеджерів конкуруючих медіагруп. Усі розуміють, що через розрив пуповини з російським ринком ренесанс переживає не тільки українське кіносередовище, але й музичне. Не думала, що колись цитуватиму Ольгу Полякову, але цей день настав. «Давайте не прос*ремо цей шанс», – сказала вона під час церемонії. Приєднуюся я й до побажання Олександра Пономарьова, який висловив сподівання, що наступного року ми почуємо на цій премії більше пісень українською. Як жартували нещодавно на іншій музичній події, «квоти нам усім у поміч».

На фото - Ольга Полякова

Фото: прес-служба каналу М1

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY