detector.media
09.12.2016 18:54
Міятович заявила, що діалог журналістських спілок Украіни та Росії потрібен для припинення конфлікту
Міятович заявила, що діалог журналістських спілок Украіни та Росії потрібен для припинення конфлікту
У рамках 23-ої Міністерської конференції ОБСЄ у Гамбурзі (Німеччина) відбулась презентації проекту діалогу журналістських організацій України та Росії. Проект організований з ініціативи представника ОБСЄ з питань свободи медіа Дуні Міятович, яка переконана для такий діалог необхідний для припинення конфлікту.

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

«Офіс не може виправити ситуацію, що склалася, не може пропонувати політичні рішення, але ми можемо зробити так, щоб люди не обирали шлях конфронтації в майбутньому. Ми маємо говорити про журналістику без політики. Це не просто, але необхідно для припинення конфлікту», - зазначила Дуня Міятович.

Діалог має на меті сприяння безпеці журналістів, підвищення стандартів об'єктивності та неупередженості журналістських матеріалів та налагодження співпраці між молодими журналістами з різних країн в умовах інформаційної війни. 

«Безпека журналістів, солідарність з колегами, що знаходяться у небезпеці та засудження пропаганди в медіа - це ті теми, що ми маємо обговорювати», - сказав перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко

Одним з учасників презентаціі у Гамбургу став журналіст та правозахисник Валерій Макеєв, який 100 днів провів у полоні «ЛНР» та був звільнений також завдяки заявам солідарності журналістських спілок Украіни та Росіі. 

У рамках презентації були представлені три фільми, над якими працювали команди  молодих журналістів з України та Росії.  Частина працювала у Відні (Австрія), знімаючи матеріали про свободу слова та міжнаціональний ринок, про біженців зі Сходу.  Інша група побувала в Боснії та проводила зйомки у післявоєнному Сараєво. Загалом у проекті узяли участь майже 20 молодих журналістів з України та Росії.

Учасники зазначають, що проект - це гарна можливість налагодити комунікацію та підвищити професійний рівень. 

«Наша співпраця - це чудовий приклад, як журналісти під час інформаційної війни можуть вести діалог та створювати високоякісні, неупереджені інформаційні продукти,  які базуються на етичних та професійних стандартах журналістики», - розповіла учасниця з України Дарія Сметанко.

«По завершенню цього проекту ми налагодили контакти зі своїми колегами з України. Зараз ми краще розуміємо ситуацію, що склалася, і можемо бути більш об'єктивними під час роботи. Це дуже гарний досвід», - зазначила учасниця з Росії Анна Шклярова.

Раніше, на початку жовтня представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович наголосила на важливості діалогу української і російської журналістських спілок, які проходять під егідою ОБСЄ.

Нагадаємо, 1 грудня представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович оприлюдила піврічний звіт щодо свободи медіа в Європі. У ньому зібрано дані про утиски свободи медіа по 35 країнах за період з 11 березня по 1 грудня 2016 року.

Найдовші розділі у звіті представниці ОБСЄ з питань свободи медіа – про Україну та Росію, за ними слідують Туреччина, Вірменія та Азербайджан. Зокрема, у звіті згадано понад 20 випадків посягань чи порушень свободи слова в Україні.

Цей звіт викликав критику в Україні з приводу фактів, які представниця ОБСЄ зарахувала до порушень чи утисків свободи слова.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY