detector.media
06.12.2016 17:16
ФСБ закінчила слідство у справі кримського журналіста Миколи Семени
ФСБ закінчила слідство у справі кримського журналіста Миколи Семени
Російська ФСБ закінчила слідство у справі кримського журналіста Миколи Семени. Слідчий ФСБ має намір вручити йому обвинувальний акт 7 грудня. Журналіста звинувачують у закликах до порушення територіальної цілісності Росії (частина 2 статті 280.1 КК РФ) за статтю на сайті «Крим.Реалії» під заголовком «Блокада - необхідний перший крок до звільнення Криму». Незабаром справу Миколи Семени направлять до прокуратури, а згодом - до суду.

Про це повідомляє видання «Крим.Реалії».

Слідчі ФСБ вважають, що в статті Миколи Семени міститься заклик до повернення півострова під контроль України, а значить, до порушення територіальної цілісності Росії. Журналіст заявив, що його публікація з'явилася в результаті дискусії, яка розгорнулася в українських ЗМІ після початку акції з торгової блокаді півострова, організованої у вересні 2015 року силами добровольчих батальйонів і кримськотатарських активістів.

Стаття Миколи Семени - це колонка з позитивною оцінкою блокади, опублікована в розділі «Думки». На руках у слідчого ФСБ виявилися скріншоти екрану комп'ютера журналіста, які були зняті в процесі написання тексту. Це дозволило Миколі Семені заявити, що російські силовики отримали віддалений доступ до його комп'ютера і організували спостереження. 19 квітня в будинку журналіста провели обшук, у нього вилучили техніку, архіви і «інші документи, що свідчать про підготовку статті екстремістського характеру», як повідомили згодом у підконтрольній Росії прокуратурі Криму.

«У Криму це один з методів впливу на журналістів, - вважає адвокат Семени Олександр Попков. - Обшуки одночасно пройшли по семи адресами. Ці дії схожі на елемент залякування, щоб розгромити журналістську мережу, щоб боялися і не писали».

Микола Семена зараз знаходиться під підпискою про невиїзд, займатися журналістикою не може.

Справа журналіста Семени фактично засекречена, з адвокатів взяли підписку про нерозголошення, і подробиці слідства невідомі.

В його справі обвинувачення використовує лінгвістичну експертизу, в якій слідчий запитує: «Чи є в статті Семени заклики до здійснення екстремістської діяльності?» і «Чи є в тексті заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації?». Експерт вирішив, що заклики такі є, спрямовані вони до осіб, «зацікавлених у поверненні республіки Крим до складу України», і зроблені вони публічно. Сторона захисту заявила, що експерт-лінгвіст, відповідаючи на питання, вийшов за рамки повноважень, і подала клопотання про виключення експертизи зі справи.

У свою чергу захист журналіста зажадав провести психодіагностичне дослідження, щоб експерт-психолог оцінив, наприклад, ступінь суспільної небезпеки журналіста, особливості його характеру і, нарешті, відповів на питання: «Чим могло бути мотивоване його поведінку, описане слідством як злочинне?».

Водночас несподіваним в розслідуванні справи стало долучення до матеріалів експертизи, яку підготував за запитом захисту професор Михайло Савва, який отримав політичний притулок в Європі, після того як проти нього порушили кілька кримінальних справ в Росії. В експертизі у справі Миколи Семени він мав відповісти на основне питання: «Чи можуть висловлювання Семени в статті на Крим.Реалії сприяти порушенню територіальної цілісності Російської Федерації?».

«Я дав єдиний висновок, який міг дати: з точки зору міжнародного права, Крим не є частиною Російської Федерації. Справа в тому, що в Конституції Росії закріплений принцип пріоритету міжнародних договорів Росії над її національним законодавством. Це означає, що якщо міжнародним договором визнано, що Крим - це частина України, то ніякі внутрішні закони Росії не можуть бути вище цього договору. А міжнародним договором з Україною і безліччю інших документів, підписаних Росією, Крим визнається частиною України. Тому жодна людина, включаючи Миколи Семену, не може зробити заклики, що порушують територіальну цілісність Росії, щодо Криму…Тобто пред'явлені йому звинувачення протизаконні», - заявив Михайло Савва.

На думку експерта, все нормативні акти, що стосуються статусу Криму, прийняті в Росії після весни 2014 року, повинні бути визнані нікчемними, оскільки їх поява порушує Конституцію, яка встановлює пріоритет міжнародних договорів.

«На мій погляд, російські законодавці і російські правоохоронці самі загнали себе в цю правову пастку. Тобто зараз вони змушені робити вигляд, що ніякої проблеми немає, що вони діють відповідно до законодавства, а насправді вони порушують головний закон країни - її Конституцію. Закони, які були прийняті після подій 2014 року, зокрема, зміни в Конституції, закони, які закріплюють перебування Криму та Севастополя в складі Росії, прямо суперечать чинним, не скасованим міжнародним зобов'язанням Росії. Причому не тільки двостороннім з Україною, але і багатостороннім, коли Росія брала на себе зобов'язання гарантувати кордони України в обмін на відмову її від статусу ядерної держави. У порівнянні з цим будь-які внутрішні закони, які б не приймалися в Росії, є нікчемними», - підсумовує Михайло Савва.

Нагадаємо, у квітні російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.

28 квітня Миколу Семену перевели у статус обвинуваченого. Його адвокат Олександр Попков заявив, що журналіста можуть узагалі позбавити свободи пересування.

З 7 липня Семені обмежили доступ до особистого банківського рахунку. Зокрема, його банківська карта Російського національного комерційного банку (РНКБ) виявилась  заблокованою.

Міжнародна та Європейська федерації журналістів повідомили про солідарність із кримським журналістом та про підтримку своїх членів в Україні – Національної спілки журналістів та Незалежної медіа-профспілки. Зокрема, у спільній заяві МФЖ і ЄФЖ наприкінці квітня йшлося про заклик до російської влади «відмовитися від необгрунтованих звинувачень проти Семени». Своє занепокоєння справою проти Миколи Семени висловлювала і Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович.

Міністерство закордонних справ України висловлює глибоке занепокоєння у зв’язку з непоодинокими фактами зникнення громадян України, а також триваючими кримінальними переслідуваннями за політичними ознаками українських громадян на тимчасово окупованій території АР Крим, і вимагає припинити переслідування кримського журналіста Миколи Семени.

22 серпня Кримська делегація виступилана VI Всесвітньому форумі українців зі зверненням про долю кримського журналіста Миколи Семени, який перебуває в окупованому Криму і якого ФСБ звинувачує у начебто сепаратизмі.

Київський районний суд Сімферополя, підконтрольний Росії, 29 серпня,відхиливскаргу адвоката Миколи Семени на дії слідчого ФСБ.

Захист переслідуваного ФСБ в окупованому Росією Криму українського журналіста Миколи Семени повідомляє, що в жовтні-листопаді справу журналіста передадуть до російського суду.

На початку вересня адвокат журналіста Олександр Попков заявив, що шанси на винесення справедливого і виправдувального вироку російським судом – дорівнюють нулю.

5 жовтня  Верховна Рада звернулася із заявою до парламентів держав-членів ЄС, США, Канади та Японії, Європейського парламенту, діючого голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра та до представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени. 

На фото - Микола Семена

Фото: Крим Реалії

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY