detector.media
06.12.2016 09:48
Деякі засновники не хочуть відпускати місцеві ЗМІ навіть у другому етапі роздержавлення – НСЖУ
Деякі засновники не хочуть відпускати місцеві ЗМІ навіть у другому етапі роздержавлення – НСЖУ
Частина комунальних газет може мати проблеми у процесі реформування, оскільки засновники у визначений час проігнорували це питання.

Про це повідомляє Національна спілка журналістів (НСЖУ).

Зокрема, за словами секретаря НСЖУ, голови Асоціації регіональних ЗМІ у Харківській області Костянтина Григоренка Балаклійська і Сахновщинська районні ради досі не прийняли відповідних рішень щодо реформування місцевих газет у другому етапі. Хоча трудові колективи у встановлені терміни прийняли рішення про реформування і надали необхідні документи.

Медіаюрист Інституту розвитку регіональної преси та експерт юридичної «Гарячої лінії» НСЖУ Людмила Опришко зазначила, що якщо у визначений час засновник не прийняв рішення про реформування, то відбувається порушення закону.

«На жаль, такі випадки трапляються і вони непоодинокі. Єдиним способом захисту свого права може бути звернення до суду. Звісно, можна ще раз у позасудовому порядку нагадати,  що наближається другий етап і  ми просимо все ж таки прийняти рішення щодо реформування, бо його незабаром слід  буде виконувати. Але якщо і це не вплине, то треба звертатися до суду», – сказала пані Опришко.

Юрист визнає, що не завжди ці звернення є результативними, практика дуже суперечлива, однак іншого способу на сьогодні немає.

«Зараз юристи, які працюють в рамках «Гарячої лінії» НСЖУ і юристи, які працюють у відповідній програмі ОБСЄ, спільно розробляють проект  змін до закону «Про реформування» для того, щоб все ж таки швидше і ефективніше поновлювати права редакцій. Але законотворча робота досить тривала, тому наразі рішення для редакцій – лише захист у суді», – зазначила медіаюрист.

Як зауважує перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, у таких випадках очевидним є низький рівень політичної культури певних місцевих посадовців та політиків.

«Вони сподіваються, що реформа комунальних газет зупиниться і це дасть їм і в подальшому можливості прямого впливу на редакційну політику місцевих газет. Ігнорування закону є неприпустимим, НСЖУ розцінює це як порушення прав журналістів та редакцій і, звісно, захищатиме їхні права», – прокоментував пан Томіленко.

Наразі НСЖУ звернулася з офіційним запитом до Держкомтелерадіо про складання списку комунальних газет, щодо яких місцеві органи влади взагалі відмовляються приймати рішення про реформування.

Нагадаємо, 23 листопада Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, якою затвердив Перелік друкованих засобів масової інформації та редакцій, реформування яких здійснюється на першому етапі, згідно із законом «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ».

Закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» набув чинності з 1 січня 2016 року.

У квітні Держкомтелерадіо оприлюднив порядок формування переліку друкованих ЗМІ, що здійснюватимуть реформування.

Наприкінці вересня Держкомтелерадіо погодив з усіма зацікавленими відомствами проект Переліку друкованих ЗМІ та редакцій, реформування яких здійснюватиметься на першому етапі, і направив документ на затвердження Кабінету Міністрів. До переліку увійшли 244 видання.

Фото: Інтернет-право UA

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY