detector.media
02.12.2016 18:13
Star Media повторно оскаржить відмову Держкіно видати прокатне посвідчення серіалу «Бомба»
Star Media повторно оскаржить відмову Держкіно видати прокатне посвідчення серіалу «Бомба»
Продакшн-компанія Star Media має намір оскаржити рішення Державного агентства України з питань кіно відмовити у видачі прокатного посвідчення телесеріалу «Бомба». Про це йдеться у заяві компанії

«Перший етап суперечки довкола серіалу “Бомба” пройшов для нас наполовину успішно: суд апеляційної інстанції зобов’язав Держкіно провести розгляд нашої заяви на отримання прокатного посвідчення та видати належним чином оформлене рішення. Розгляд серіалу “Бомба” експертною комісією проводився в порядку виконання цього судового рішення. І ми сподіваємося, що нарешті рішення Держкіно буде оформлене належним чином – у вигляді наказу, що дозволить нам захистити свої права і дасть змогу в повному обсязі його оскаржити», - йдеться в заяві Star Media.

Як повідомляв «Детектор медіа», рішення про відмову видати прокатне посвідчення 8-серійному телесеріалу «Бомба» Експертна комісія Держкіно з питань розповсюдження і демонстрування фільмів ухвалила 1 грудня. Попереднє засідання прокатної комісії, присвячене видачі прокатного посвідчення телесеріалу «Бомба», відбулося 25 листопада. Тоді за результатами обговорення члени комісії взяли час на перегляд 8 серій серіалу.

Тоді ж голова Держкіно Пилип Іллєнко нагадав історію питання: «Восени 2013 року 8-серійному серіалу “Бомба” біло видано прокатне посвідчення. У 2015 році до нас звернувся правовласник, яким на той момент було ТОВ “Телерадіокомпанія “Студія 1+1”, і попросив прокатну комісію повторно переглянути серіал (на відповідність вимогам ст. 15-1 Закону “Про кінематографію”. – ДМ). З перевагою в один голос посвідчення анулювали. У вересні 2015 року за прокатним посвідченням повторно звернувся виробник Star Media, попередньо внісши у серіал деякі зміни. У видачі посвідчення йому було відмовлено. Після цього Star Media звернувся до суду з позовом до Держкіно. Апеляційний суд частково задовольнив позов, відправивши серіал знову на розгляд експертної комісії».

Нижче наводимо повний текст заяви Star Media:

«Офіційний лист прес-служби компанії Star Media з приводу суперечки довкола серіалу «Бомба»

Перший етап суперечки довкола серіалу «Бомба» пройшов для нас наполовину успішно: суд апеляційної інстанції зобов’язав Держкіно провести розгляд нашої заяви на отримання прокатного посвідчення та видати належним чином оформлене рішення. Розгляд серіалу «Бомба» експертною комісією проводився в порядку виконання цього судового рішення. І ми сподіваємося, що нарешті рішення Держкіно буде оформлене належним чином – у вигляді наказу, що дозволить нам захистити свої права і дасть змогу в повному обсязі його оскаржити. Варто зауважити, що з цією проблемою зіштовхуються абсолютно всі, хто постраждав від рішень щодо заборон фільмів, які не ґрунтуються на букві закону.

Що стосується вчорашнього розгляду експертною комісією: зайвий раз ми зрозуміли, що експертна комісія, яка взагалі-то сформована для інших потреб, у більшій кількості свого складу не здатна розглядати такі питання, як оцінка пропаганди в фільмі – пропаганди, яка має стати причиною заборони всього твору мистецтва. Так, серед експертів все ж є професіонали, які відповідально та з уважністю ставляться до таких складних і потребуючих всебічного розуміння питань, їхня думка виважена та обґрунтована. Але таких, на жаль, меншість. Ми повинні зауважити, що вчора спостерігали не дуже оптимістичні тенденції – були такі приклади оцінки експертами: бачать окремі, вирвані з контексту епізоди і за ними роблять висновки про весь фільм, а загалом їх місце і суть у фільмі не оцінюють, так само як і не оцінюють весь фільм у цілому. Також деякі з експертів взагалі мислять гаслами, які сам пан Іллєнко зауважив як цензурні. Такі результати експертизи ми обов’язково будемо оскаржувати в суді, тому що на 100% впевнені в своїй правоті та при обговоренні з експертами лише в цьому пересвідчилися.

За останні півтори роки за фактом такої кількості заборон експертна комісія перетворилася на цензурний орган. Тепер ми побачили роботу деяких експертів на власні очі і, на жаль, пересвідчилися в цьому й на практиці. У жодній цивілізованій країні світу немає такого механізму як дозвіл на вихід твору в світ. Є зобов’язання – є відповідальність, а не цензура.

Головною лінією фільму є зламані долі молодих героїв, взаємовідносини між людьми, проілюстрована тяжка людська історія на фоні та в умовах історичних реалій. Ось про що фільм насправді. Це історія хлопця, який (до речі, не прагнучи цього) був задіяний в операції, яку розробляло і втілювало розвідувальне управління при Генштабі Червоної Армії. Ця структура не віднесена до радянських органів державної безпеки, і це не може слугувати причиною для заборони фільму. Берія ж у цьому фільмі є, але лінія його другорядна, не створює сюжету, і він задіяний виключно в зв’язку з кураторством над розробкою атомної бомби, зображений як маніпулятор людьми, обставинами. Негативні наслідки, які настають у житті інших людей, не мають для Берії жодного значення. А представники органів НКВС у фільмі показані як нелюди.

Для заборони фільму можуть бути використані в якості підстав виключно ті обставини, що перераховані у ст. 15-1 Закону України «Про кінематографію». Вони виписані цілковито зрозуміло і не потребують двозначних тлумачень. Щодо серіалу «Бомба» вказані обставини не просто відсутні, а навпаки – у фільмі показана доля людей, перемелена цим жахливим режимом. Недарма світова прем’єра цього фільму пройшла в Литві, а зовсім згодом – і в решті країн Балтії, які відомі своїм ставленням до радянського режиму. І ми впевнені, що зовсім скоро український глядач зможе нарешті побачити цю нелегку історію звичайних людей у важкі часи».

Фото: скріншот з трейлеру серіалу «Бомба»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY