detector.media
02.12.2016 17:17
Путін назвав Олега Сенцова терористом, «з вини якого могли загинути люди»
Путін назвав Олега Сенцова терористом, «з вини якого могли загинути люди»
Президент РФ Володимир Путін заявив, що для звільнення засудженого у Росії до 20 років тюрми українського режисера Олега Сенцова, «повинні дозріти необхідні умови». Таким чином він відповів російському режисерові Олександру Сокурову, який виступив на захист Сенцова на спільному засіданні президентської Ради з культури і мистецтва та Ради з російської мови.

Про це повідомляє видання «Медуза».

«Український режисер, 20 років таборів, в північному таборі сидить хлопець. Мені соромно, що ми до цих пір не можемо вирішити цю проблему. Благаю вас, знайдіть рішення цієї проблеми», - попросив Олександр Сокуров.

Володимир Путін відповів, що «питання такого роду, звичайно, повинні вирішуватися судовою системою». Тоді Олександр Сокуров запропонував вчинити «по-російськи і по-християнськи», оскільки «милосердя вище справедливості».

«По-російськи і по-християнськи ми діяти в цій ситуації не зможемо без рішення суду», - відповів Путін.

Водночас «Медуза» зазначає, що згідно з Конституцією РФ, засуджені можуть бути помилувані президентом, для чого рішення суду не потрібно.

У розмові з Олександром Сокуровим Путін також заявив, що Олег Сенцов засуджений не за свою творчість. «Він взяв на себе зовсім інші функції, як затверджують органи слідства і суду, а саме - фактично присвятив своє життя терористичної діяльності», - сказав президент РФ.

Водночас російський пропагандист, спецкор російського видання «Комсомольская правда» Дмитро Смирнов навів у своєму Twitter інші висловлювання Путіна щодо Олега Сенцова: «Слава богу, що з його вини не загинули люди. Але могли загинути, якби йому дозволили здійснити задумане». При цьому Смирнов називає Олега Сенцова «Сінцовим».

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. 

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заяляє, що Росія і Україна продовжують переговори щодо обміну різних кандидатур. Він висловив сподівання, що «спільна робота» ведеться також із повернення в Україну засудженого у Росії Олега Сенцова. За його словами, остаточні рішення з російського боку буде приймати Володимир Путін.

У жовтні 2016 року заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов повідомив, що міністерство юстиції РФ заявляє про неможливість передати Україні засудженого до 20 років тюрми українського режисера Олега Сенцова. Водночас сестра політв'язня Кремля Олега Сенцова Наталія Каплан, яка зараз проживає в Києві, підтвердила, що її брат має тільки український паспорт. За її словами, довідку про начебто «російське громадянство» українського режисера видав слідчий ФСБ Росії.

Міністр юстиції України Павло Петренко повідомив, що ініціюватиме розширення персональних санкцій проти чиновників Росії, якщо засуджені українці Олег Сенцов і Олександр Кольченко не будуть повернені Україні.

К листопаді стало відомо, що американський актор, кінорежисер, музикант, сценарист і продюсер Джонні Депп взяв участь у кампанії правозахисників з Voice Project та підтримав свого колегу Олега Сенцова.

Фото: Twitter Дмитра Смирнова

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY