detector.media
02.12.2016 16:31
У 2016 році частка спонсорства на телебаченні зросла на 65% - ВРК
У 2016 році частка спонсорства на телебаченні зросла на 65% - ВРК
Експерти Всеукраїнської рекламної коаліції (ВРК) підвели підсумки 2016 року і зробили прогноз розвитку рекламно-комунікаційного ринку України в 2017 році

Результати розміщено на сайті ВРК.

Як зазначає коаліція, при прогнозі на наступний 2017 рік експерти виходять з припущень стабільної політичної і економічної ситуації, а також з існуючої правової бази, що регулює рекламу.

ТБ-реклама

У 2016 році, за даними прогнозу ВРК, на 65% зросла частка спонсорства телевізійної реклами.

«З одного боку, на це вплинули законодавчі обмеження на рекламу пива – спонсорські "пивні" бюджети зросли у 2,5 рази як мінімум. З іншого боку, не можна не враховувати і загальносвітовий тренд підвищення затребуваності брендованого контенту», – повідомляє ВРК.

Зростання попиту в WGRP's 18-54 50k + на ТБ-спонсорство склав близько 30%. Крім того, як зазначаэ ВРК, зробила свій вплив й інфляція – середнє значення також близько до 30%.

Реклама в пресі

«Цього року видається некоректним порівнювати ринок преси в динаміці, наприклад, з минулим роком, але для майбутніх оцінок, в тому числі динамічних, база закладена», – зазначає коаліція.

Як зазначає ВРК, «невидимі» раніше рекламні бюджети спеціалізованих видань, особливо фармацевтичних і аграрного сектора, складають «дуже значну частку в загальному рекламному прес-пирозі».

Радіореклама

Оцінюючи стан радіо реклами в 2016 році, експерти ВРК кажуть, перш за все, про збільшений попит на цей медіа канал з боку не тільки національних, але і регіональних рекламодавців. Що стало причиною практично 100% sold out осінніх місяців і грудня.

«Більш того, сьогодні спостерігається небачене раніше тренд: не зумівши "втиснутися" зі своєю рекламою в листопаді і грудні, клієнти ще восени купують виходи в січні і лютому. Зазвичай перші зимові місяці були більш "спокійними"»– зазначили у ВРК.

Out-of-Home Media

ВРК повідомляє про зростання щитової реклами в регіонах, особливо на захід від Києва.

«Затребуваність щитової реклами позитивно впливає і на транспортну рекламу. Про Indoor рекламу експертам ВРК відомо менше, але зростаюче число квадратних метрів торгово-розважальних центрів, напевно, позначається і на цьому медіа каналі позитивно. Мабуть, настав час перейти від емпіричної оцінки Indoor до спеціального дослідження і, можливо, вже в наступних оцінках ринку дані по внутрішній рекламі будуть більш точними»,– повідомляє ВРК.

Реклама в кінотеатрах

Тут ВРК також відзначає зростання у регіонах.

«І ще один "регіональний" рекламний медійний феномен. Зіткнувшись із заповненими радіо блоками, відсутністю вільних щитів, і як і раніше не маючи достатніх коштів на ТБ, регіональні клієнти звернули свій погляд на кінотеатри. Хороший зростання. Правда, при вкрай низькій базі», – йдеться у дослідженні коаліції.

Інтернет-реклама

За оцінкою ВРК, інтернет-ринок виросте не менше ніж на 33-35% в 2016 і не менш, ніж на 28-30% в 2017 році, досягнувши обсягу не менше 4 010 млн гривень.

Оцінка оборотів пошуку і Youtube при поточному рівні розвитку моніторингу і доступних інструментів аналітики, за оцінками експертів, кілька занижена. Основними драйверами зростання в 2016 році був мобайл, пошук, цифрове відео, також істотно виріс інший діджитал.

У 2017 році, як зазначено ВРК, ситуація буде аналогічною. Експерти коаліції припускають, що динаміка зростання мобайла і пошуку буде виражена сильніше.

«Ключовим фактором зростання мобайла стала зміна споживчої моделі: за допомогою мобільного пристрою не тільки активно дивляться відео, а й роблять покупки, що збільшило інвестиції з боку електронної комерції. Зростання попиту на цифрове відео від великих міжнародних клієнтів і електронної комерції спровокував дефіцит non-Youtube відео-трафіку з літа 2016, але стимулює продавців працювати над збільшенням відео-інвентарю», – йдеться у прогнозі ВРК.

Експерти зазначають, що пошук продовжує рости за рахунок доступності інструменту, низького порогу входу і легкої оцінки ROI. Інший діджитал виріс за рахунок збільшення неукраїнського попиту на виробництво і, відповідно, валютних гонорарів і цін.

Обсяг рекламного медіаринку України

NON Media частина рекламно-комунікаційного ринку України

Ринок маркетингових сервісів України

Згідно із прогнозом експертів Міжнародної Асоціації Маркетингових Ініціатив (МАМІ), 2016 рік показав підйом - + 13%. За даними ВРК, затребувані всі напрямки, найбільш помітне зростання по Event Marketing. Коаліція це пояснює тим, що «люди скучили за позитивом, гарним настроєм, цікавим дозвіллям, і бренди / компанії активно це використовують». Всі також популярні програми для підвищення лояльності існуючих клієнтів (Trade Marketing і Loyalty Marketing). Зростання ринку маркетингових сервісів пояснюється і пожвавленням на ринку, і інфляцією.

«Прогноз на 2017 рік досить оптимістичний - + 15%. Очікується зростання в області Event Marketing і обумовлено це не тільки прийомом Євробачення в нашій країні, спостерігається активізація брендів в даному сегменті за кількістю запитів і вже реалізованих проектів», – прогнозує ВРК.

Оцінка обсягів ринку директ-маркетингу

На думку експертів УАДМ, зростання ринку директ-маркетингу в більшій мірі пов'язаний з ростом цін. В абсолютних одиницях ринок швидше «просів».

При цьому, як зазначає ВРК, спостерігаються і позитивні тенденції. Це все, що пов'язано з генерацією виручки і роботою колекторів.

Оцінка обсягів ринку PR-послуг

Як зазначає ВРК, вперше за кілька років ринок PR заявив не тільки про зростання бюджетів в 2016 році по відношенню до 2015, а й прогнозує зростання в 2017 році.

«Однак цифри не варто сприймати буквально, так як більшість учасників опитування, яке проводили в UAPR, відзначають, що мова про бюджетах, які фактично знаходяться в управлінні PR-фахівців. При цьому відзначається бурхливе зростання проектів в соціальних медіа, виконання яких часто передається піарниками спеціалізованим агентствам. Таким чином, є ймовірність подвоювання обліку частини бюджетів, які транзитом проходять через PR як стратегічну функцію, а потім враховуються також в бюджетах діджитал агентств», – зазначає ВРК.

Наостанок ВРК зазначила, що незважаючи на триваючі складнощі в політичному та економічному житті, рекламно-комунікаційна індустрія України в 2016 році перейшла «від падіння і стагнації до зростання».

Нагадаємо, за останніми прогнозами ВРК, у 2016 році медійний ринок України мав би зрости на 20,6%.

Фото: Dnepr.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY