detector.media
01.12.2016 13:46
Держкіно втретє відмовило Star Media у видачі прокатного посвідчення серіалу «Бомба»
Держкіно втретє відмовило Star Media у видачі прокатного посвідчення серіалу «Бомба»
Державне агентство з питань кіно відмовило у видачі прокатного посвідчення телесеріалу «Бомба» виробництва Star Media. Відповідне рішення 1 грудня ухвалила Експертна комісія Держкіно з питань розповсюдження і демонстрування фільмів

На засіданні були присутні 10 членів комісії, ще один голосував віддалено. В результаті 7 голосів було проти видачі посвідчення, 4 – за.

Свій захист Star Media побудувала на тому, що стаття 15-1 Закону «Про кінематографію» містить кінцевий перелік радянських органів державної безпеки, які заборонено популяризувати, і ГРУ Червоної Армії до нього не входить – а саме в ГРУ служить головний герой серіалу. У фільмі є постать Берії, котрий керував НКВС (він є в переліку Закону «Про кінематографію»), але це другорядна роль, яка з’являється протягом 8-серійного фільму протягом не більше 15 хвилин. А сам НКВС, згідно твердження представників Star Media, у фільмі зображений жорстокою машиною, яка ламає людські долі.

Натомість члени прокатної комісії зауважили, що герой ходить у формі НКВС, і глядачі не зможуть розрізнити, де насправді він служить. Вони порадили Star Media підкоригувати фільм (раніше Star Media уже вносила в нього корективи, реагуючи на поради попереднього складу прокатної комісії) – і, зокрема, змінити фінал: наприклад, зробити так, щоб головний герой був страчений НКВС. І зазначили, що корекція контенту стала звичною практикою для українського медіаринку: телеканали наразі практикують купівлю серіалів із правом переозвучування, перемонтажу ті зміни назви.

Нагадаємо, попереднє засідання Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів, присвячене розгляду заяви продакшну Star Media щодо видачі прокатного посвідчення телесеріалу «Бомба», відбулося 25 листопада. Тоді за результатами обговорення члени комісії взяли час на перегляд 8 серій серіалу.

Тоді ж голова Держкіно Пилип Іллєнко нагадав історію питання: «Восени 2013 року 8-серійному серіалу “Бомба” біло видано прокатне посвідчення. У 2015 році до нас звернувся правовласник, яким на той момент було ТОВ “Телерадіокомпанія “Студія 1+1”, і попросив прокатну комісію повторно переглянути серіал (на відповідність вимогам ст. 15-1 Закону “Про кінематографію”. – ДМ). З перевагою в один голос посвідчення анулювали. У вересні 2015 року за прокатним посвідченням повторно звернувся виробник Star Media, попередньо внісши у серіал деякі зміни. У видачі посвідчення йому було відмовлено. Після цього Star Media звернувся до суду з позовом до Держкіно. Апеляційний суд частково задовольнив позов, відправивши серіал знову на розгляд експертної комісії».

У 2015 році проти видачі «Бомбі» прокатного посвідчення було 13 голосів, за – 1.

Каменем спотикання довкола цього серіалу стала вимога статті 15-1 Закону «Про кінематографію», згідно якої в Україні забороняється розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної  безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України. Головний герой серіалу – студент, який став радянським розвідником у роки Другої світової війни.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY