detector.media
25.11.2016 12:13
На «Укрінформі», «Ліга.нет», «Українській правді» та «Цензор.нет» найякісніші новини серед онлайн-видань – ІМІ
На «Укрінформі», «Ліга.нет», «Українській правді» та «Цензор.нет» найякісніші новини серед онлайн-видань – ІМІ
Перше місце за якістю новин серед загальноукраїнських онлайн-видань посів «Укрінформ», друге розділили «Ліга», «Українська правда» та «Цензор.нет», третя позиція – у видань «Новое время» та 112.ua. Найгірші показники отримали «Обозреватель» та «Сегодня.ua»

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Такі результати дослідження ІМІ, яке було проведеного у листопаді 2016 року.

Зокрема, експерти провели аналіз 15 популярних новинних українських інтернет-видань на дотримання трьох професійних стандартів журналістики – балансу думок і точок зору, достовірності, відокремлення фактів від коментарів, а також рівня суспільно важливих матеріалів у стрічці новин.

«За результатами дослідження, в середньому близько 76% матеріалів у стрічці новин є на суспільно важливу тематику. Найбільше такого контенту -  у “Ліги”, “Української правди”, “Цензор.нет”, “Укрінформ” - 97%. Найбільше ж розважального контенту розміщують сайти “Обозреватель” (60%), “Корреспондент” та “Сегодня.ua” (по 45%)», – повідомляє ІМІ.

«З трьох професійних стандартів, як зазначено на сайті, найчастіше порушується стандарт достовірності – в середньому у 16% випадків, баланс думок і точок зору порешено у кожній десятій новині, а відокремлення фактів від коментарів – у 6% новин.

«Найкраще балансу дотримуються “ТСН.ua” (у 97% новин), а також “Ліга”, “Новое время”, “24.ua”, “Сегодня.ua” та “112.ua” (у 95% новин). Найбільше ж порушень балансу зафіксовано в “РБК-Украина” та “Страна.ua” - відповідно 20 та 18% новин тут є незбалансованими», – йдеться у дослідженні.

За даними ІМІ, найвищий рівень з дотримання стандарту достовірності зафіксовано в «Укрінформі» - у всіх новинах, що підлягали моніторингу, були названі джерела інформації і ці джерела були з досить високим рівнем достовірності. Також високі показники у “Ліги”, “Української правди” та «Цензор.нет» - 92%. Найнижчий рівень дотримання цього стандарту зафіксовано в «Сегодня.ua» - 57%.

Практично не порушують в українських ЗМІ стандарт відокремлення фактів від коментарів. 

«У виданнях “Українська правда”, “Цензор.нет”, “Укрінформ” та “ТСН.ua” - 100% дотримання цього стандарту», – йдеться на сайті ІМІ.

Під час дослідження у 8 з 15 видань були виявлені матеріали з ознаками замовлення.

«А саме: у виданнях “Обозреватель”, УНІАН, “Lb.ua”, “Цензор.net”, “Корреспондент”, “Сегодня.ua”, “РБК-Україна”, “24.tv”. Найбільше джинси виявлено в “РБК-Україна” - 15% новин, в УНІАНі - 13%, у “Корреспондент” і “24.tv” - по 8%. Переважно це саме політична джинса, а не комерційна, причому багато з цих матеріалів повторюються на різних сайтах», – повідомляє ІМІ.

Як зазначає ІМІ, «джинсовою» темою номер один стало призначення Олеся Довгого представляти інтереси промисловців та підприємців (а конкретніше – Українську спілку промисловців та підприємців). Наприклад: «Довгий будет представлять интересы предпринимателей в Раде» («РБК-Украина»), «Підприємці обрали Довгого, тому що він ефективний, – політолог» («24.tv»).

Фото: Watcher

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY