detector.media
22.11.2016 19:48
Українська влада стала менш терпимою до висловлення в інтернеті сепаратистських поглядів - Локоть
Українська влада стала менш терпимою до висловлення в інтернеті сепаратистських поглядів - Локоть
Автор розділу про Україну у звіті «Свобода у мережі 2016» міжнародної неурядової правозахисної організації Freedom House Тетяна Локоть заявила, що Україна за останній рік лише на один бал погіршила свій рейтинг свободи в інтернеті.

Про це повідомляє «Укрінформ».

«За останній звітний період, який почався в червні 2015 року і закінчився в травні 2016 року, порівняно з попереднім роком Україна в цілому погіршила показник лише на 1 бал - якщо в минулому році оцінка України склала 37, цього року – 38», - сказала Тетяна Локоть.

Вона пояснила, що у ході складання звіту експерти беруть до уваги три основні критерії - перешкоди для доступу до інтернету, обмеження певного контенту в інтернеті з тих чи інших причин і порушення прав користувачів на будь-яких рівнях.

Із цих трьох показників, за її словами, складається загальна кількість балів, максимум становить 100 балів, і чим більше балів, тим гірший стан свободи в мережі.

При цьому вона зауважила, що деяке погіршення ситуації зі свободою в українському сегменті інтернету пов'язано здебільшого з обмеженням доступу до певного контенту, позбавленням доступу до багатьох українських сайтів на тимчасово окупованих територіях.

«З одного боку, українська влада стала менш терпимою до висловлення в інтернеті поглядів, що відображають критичне ставлення до позиції України в конфлікті, й цього року особливо активно переслідували користувачів соціальних мереж за сепаратистську й екстремістську діяльність - люди затримувалися, штрафувалися, отримували якісь строки за цю діяльність», - підкреслила Тетяна Локоть.

За її словами, водночас на окупованих територіях України сепаратистські сили посилили заходи з блокування контенту, пресування місцевих провайдерів, створення «чорних списків» і блокування контенту, який вони вважають спрямованим на підтримку української влади або української культурної ідентичності.

Нагадаємо, Україна втратила одну позицію у світовому рейтингу свободи інтернету, змістившись із 24 місця на 25-те. Статус свободи у всесвітній глобальній мережі в Україні, як і у 2015 році, оцінено як «частково вільний», зазначається у доповіді Freedom House. 

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY