detector.media
22.11.2016 19:10
Будуть оприлюднені документи комуністичних спецслужб щодо діяльності ОУН у Польщі
Будуть оприлюднені документи комуністичних спецслужб щодо діяльності ОУН у Польщі
Невідомі документи спецслужб СРСР і ПНР про діяльність ОУН на польській території вийдуть у 2017 році в 9 томі спільного українсько-польського проекту.

Про це заявив у вівторок заступник начальника відділення Архіву Інституту національної пам'яті Республіки Польщі (РП) у Лодзі Єжи Беднарек під час засідання круглого столу «Польща та Україна в архівах комуністичних спецслужб. 20 років діяльності спільної робочої групи», повідомляє «Укрінформ».

«Зараз ми працюємо над 9 томом спільного видання (серії  «Польща та Україна у 30-40 роках XX сторіччя». - Ред.), який буде присвячено діяльності польських і радянських спецслужб щодо керівництва Організації українських націоналістів у 1944-50-му роках на території Польщі. Згідно з нашими домовленостями, яких ми сьогодні досягли, цей том буде опубліковано в середині наступного року», - сказав Єжи Беднарек.

Як зазначила в.о. директора Архіву Інституту національної пам'яті РП Мажена Крук , у спільних планах  також видання 10 тому у 2018 році. «Хотілося б звернути увагу і на більш пізні періоди - 50-ті і 60-ті роки», - сказала вона.

 Вона також висловила сподівання, що вдасться зберегти високі темпи в роботі, адже завдяки новому законодавству в Україні зараз вже немає жодних перешкод для співробітництва. «Це стосується і розсекречених документів, і часових рамок, коли ми можемо цим займатися», - уточнила Мажена Крук. 

Водночас посол Польщі в Україні Ян Пєкло заявив, що Росія зараз використовує перекручені історичні факти у  гібридній війні, спрямованій на роз'єднання України та Польщі, повідомляє «Українська правда».

«Зараз гібридна війна, яка ведеться Росією, зосереджується в основному на одному моменті, що полягає в тому, яким чином роз'єднати український і польський народи, використовуючи спільну історію», – заявив Як Пєкло.

«Саме тому так важливо зробити історію правдивою – такою, якою вона була насправді, а не такою, якою її представляє російська чи радянська пропаганда. Я переконаний, що результати вашої роботи стануть важливим елементом створення ефективної системи безпеки», – сказав він. 

Водночас посол зазначив, що ця історична робота є дуже важливою, оскільки комуністична влада завжди намагалася фальсифікувати історію.

«Дуже добрим доказом цієї фальсифікації є комуністична пропаганда стосовно Другої світової війни, згідно з якою війна нібито почалася після нападу Гітлера на Радянський Союз в 1941 році, хоча насправді вона почалася в 1939 році, коли Гітлер і Радянський Союз разом напали на Польщу. І згідно з цим міфом під час Другої світової війни гинули саме росіяни - не українці, білоруси, грузини, вірмени, азербайджанці», – сказав він.

Дипломат додав, що про це йдеться, зокрема, в останній книжці Тімоті Снайдера «Криваві землі: Європа поміж Гітлером та Сталіним».

Нагадаємо, упродовж 20 років діяльності спільної українсько-польської робочої групи вийшло у світ 8 збірників, опубліковано 1293 архівних документи комуністичних спецслужб.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY