detector.media
21.11.2016 15:59
«Інтер» відмовився підписувати спільний акт телегруп про висвітлення сексуального насильства над дітьми
«Інтер» відмовився підписувати спільний акт телегруп про висвітлення сексуального насильства над дітьми
Телегрупа «Інтер», єдина з чотирьох найбільших телегруп, відмовилася підписувати спільний акт узгодження «Захист дитини, яка зазнала сексуального насильства, при залученні до медіавиробництва», над яким працювала робоча група при Нацраді.

Про це «Детектору медіа» повідомила перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк.

Спільний акт узгодження – саморегулівний документ індустрії, над яким з 1 березня 2016 року працювала робоча група при Нацраді із захисту дітей у медіа за участі представників індустрії, громадськості, психологів і педагогів. Хоча склад робочої групи був затверджений рішенням Нацради лише через півроку після початку роботи – 15 вересня. Нагадаємо, що до його складу увійшла й представниця ГО «Детектор медіа» – Мар’яна Закусило.

У спільному акті узгоджено правила, якими телеканали мають намір керуватися під час висвітлення теми сексуального насильства над дітьми. Згідно з документом, залучення дитини-жертви сексуального насильства до медіавиробництва можливе за умови відсутності ризику вторинної психологічної травматизації дитини (на основі письмового висновку кваліфікованого психолога) та за умови постійного психологічного супроводу під час і після зйомок. Залучати дитину можливо після отримання добровільної поінформованої згоди батьків або опікунів за винятком випадків, коли законні представники дитини є особами, які порушують права дитини. А отримана згода не позбавляє медіа відповідальності за дотримання прав дитини. Також телеканал має унеможливлювати ідентифікацію дитини широкою громадськістю (не називати прізвище дитини, не показувати обличчя та ідентифікаційні частини обличчя, не оприлюднювати назву населеного пункту тощо).

Останнє засідання робочої групи відбулося 4 листопада. На ньому всі члени робочої групи (у тому числі й представники групи «Інтер») погодили остаточний варіант спільного акту й домовилися, що протягом найближчого часу цей саморегулівний документ підпишуть представники індустрії, після чого він буде публічно оприлюднений. Також члени робочої групи погодилися, що заступниця директора з наукової роботи Інституту соціальної та політичної психології НАПН України Любов Найдьонова на основі всіх зібраних у робочій групі пропозицій розробить Психологічні рекомендації захисту дитини при залученні її до медіавиробництва, якими зможуть керуватися у своїй роботі телеканали.

Із 7 листопада індустрія почала збирати підписи під спільним актом. За словами Ольги Герасим’юк, наразі його вже підписали групи StarLightMedia, «1+1 медіа» та Незалежна асоціація телерадіомовників, також «Медіа Група Україна» повідомила, що підпише документ. Лише група «Інтер» раптово надіслала лист-відмову за підписом члена правління телеканалу «Інтер» Леоніда Бігунова-Новікова.

У листі, копію якого надала «Детектору медіа» Ольга Герасим’юк, йдеться про те, що «Інтер» вважає передчасним підписання спільного акту в запропонованому робочою групою вигляді, оскільки його положення дублюють або не відповідають нормам чинного законодавства.

«На нашу думку, запропоновані в проекті Спільного Акту пропозиції щодо висвітлення тем та залучення окремої дитини, яка зазнала сексуального насильства, до медіа-виробництва в деяких випадках мають розбіжності з нормами діючого законодавства та практикою законної професійної діяльності дитячих психологів та лікарів. За таких обставин вважаємо, що втілення таких пропозицій може спричинити розголошення лікарської таємниці та інші негативні наслідки, які здатні оцінити тільки відповідні фахівці в медичній, освітній, правоохоронній та інших сферах виховання, охорони здоров’я, соціального захисту та безпеки дитини», – йдеться в листі за підписом «Інтера».

Ще під час останнього засідання робочої групи «Детектор медіа» мав змогу ознайомитися із зауваженнями групи «Інтер» до проекту спільного акту. «Інтер» мав застереження щодо пункту, який регламентує необхідність письмового висновку кваліфікованого психолога при залученні дитини-жертви сексуального насильства до медіавиробництва. На думку «Інтера», практика письмового висновку психолога є неприйнятною: по-перше, такі висновки можуть становити медичну таємницю, по-друге, практики надання таких висновків в Україні не існує й не передбачено нормативними актами.

Ольга Герасим’юк у коментарі «Детектору медіа» висловила здивування відмовою «Інтера» підписувати саморегулівний документ. Вона нагадала, що під час останнього засідання робочої групи всіма був погоджений остаточний текст документу (у тому числі, були внесені певні правки) і всі питання були зняті.

«До речі, “Інтера” проблема висвітлення сексуального насильства над дітьми найменше стосується – принаймні, до них було найменше претензій щодо такого контенту, – зауважила пані Герасим’юк. Я намагаюся зрозуміти причини відмови, і в мене притомних пояснень немає. Це виглядає як певний демарш, як дитяча витівка. Це рішення з розряду тих, які “Інтер” демонструє останнім часом у своїх діях. Враження, що це спроба спровокувати щодо себе ще хоч якісь розмови. Адже, крім скандалів, поки канал нічого аудиторії не пропонує, ні кіно, ні програм...Концерти, заяви щодо репресій і скандали...».

На думку пані Герасим’юк, «Інтер» іде проти міжнародних тенденцій. Адже днями, 18 листопада, відзначався Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. Із цієї нагоди Керівний комітет Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства нагадав про розроблену ним Рекомендацію Rec(2006)12 державам-членам РЄ щодо розширення прав і можливостей дітей у новому інформаційно-комунікаційному середовищі та про Керівництво Ради Європи з прав людини для інтернет-користувачів.

«Детектор медіа» оприлюднить спільний акт узгодження, щойно він буде підписаний більшістю представників індустрії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY