detector.media
18.11.2016 12:29
Нацрада призначила перевірки Kiss FM, MFM, «Шансону» і «Ретро ФМ» через недотримання квот
Нацрада призначила перевірки Kiss FM, MFM, «Шансону» і «Ретро ФМ» через недотримання квот
18 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки чотирьох мережевих радіостанцій Kiss FM, MFM, «Шансон» і «Ретро ФМ» через зафіксоване під час моніторингу 8-9 листопада недотримання квот пісень і ведення ефіру українською мовою.

Згідно із законом, з 8 листопада 2016 року частка пісень українською мовою має становити 25%, а ведення програм українською мовою – 50%.

За даними моніторингу Нацради, в ефірі Kiss FM 9 листопада частка пісень українською мовою становила 21% від загального добового обсягу, 24% у проміжку із 7:00 до 14:00 та 22% з 15:00 до 22:00.

В ефірі радіостанції MFM (ТРК «Нова хвиля», Харків) 9 листопада частка пісень українською мовою становила 3% у проміжку з 15:00 до 22:00, а ведення передач українською мовою – 21%.

В ефірі радіо «Шансон» 8 листопада частка пісень українською мовою становила 21%.

В ефірі «Ретро ФМ» 9 листопада частка пісень українською мовою становила 24%.

Напередодні, 17 листопада, голова Нацради Юрій Артеменко оприлюднив інфографіку з результатами моніторингу 9 листопада 2016 року ефіру 11 загальнонаціональних радіостанцій щодо виконання квот україномовних пісень.

Тим часом радіостанції «Просто радіо» та «Люкс ФМ» намагаються заповнити квоту, пускаючи в ефір годинні нарізки з уривків пісень українською мовою, розраховуючи на те, що Нацрада рахуватиме кількість пісень, а не хронометраж.

Нагадаємо, 8 листопада набув чинності закон «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», який запровадив на радіо квоти на пісні українською мовою та ведення програм українською мовою.

Квоти вводяться поступово, протягом трьох років. Але вже з 8 листопада 2016 року радіостанції зобов’язані транслювати в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 щонайменше 25 % пісень українською мовою та вести протягом доби щонайменше 50 % програм українською мовою.

Із 8 листопада 2017 року частка пісень українською мовою має зрости до 30 %, а української мови ведення ефіру — до 55 %. Із 8 листопада 2018 року — до 35 % і 60 % відповідно. А для радіостанцій, у яких ліцензією передбачено, що вони більше 60 % пісень транслюють мовами ЄС, встановлюється пільгова квота на пісні українською мовою — 25 %.

За невиконання цих вимог законодавства радіоорганізації мають сплачувати штраф у розмірі 5 % ліцензійного збору.

18 жовтня представники найбільших українських радіогруп підписали в приміщенні Нацради Меморандум про застосування вимог законодавства щодо обсягу пісень державною мовою та обсягу ведення передач державною мовою.

А 4 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення підготувала роз’яснення та коментарі, як буде здійснюватися нагляд за виконанням мовниками нових квот.

У цих документах радійники та Нацрада пояснили, яким чином вони тлумачать норми закону. Наприклад, піснею вважається музично-словесний твір тривалістю від 90 секунд, квота обраховується за кількістю пісень, а не хронометражем (у законі вживається слово «обсяг»), цитування україномовним ведучим тексту іншою мовою в межах однієї репліки українською мовою зараховується до репліки державною мовою тощо.

Таке тлумачення закону обурило активістів. 8 листопада представники руху «Відсіч» прийшли під Нацраду з вуличним брифінгом, на якому звинуватили регулятора в маніпуляціях у роз’ясненні та заявили, що не дадуть порушувати закон і пильнуватимуть за дотриманням квот. Член Нацради Сергій Костинський запевнив, що з 8 листопада регулятор буде моніторити радіоефір за всіма можливими параметрами, щоб унеможливити маніпуляції та невиконання закону мовниками.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY