detector.media
12.11.2016 10:02
Адвокат вважає, що головним союзником України у боротьбі за звільнення Сущенка є Франція
Адвокат вважає, що головним союзником України у боротьбі за звільнення Сущенка є Франція
Марк Фейгін, адвокат затриманого у Росії кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка, вважає, що зараз, аби домагатися звільнення журналіста, необхідно апелювати до Франції, при МЗС якої був акредитований його підзахисний.

Про це повідомляє «Укрінформ».

«Говоритимемо прямо. На сьогодні у боротьбі за звільнення Сущенка головний наш союзник - Париж. І не лише тому, що Роман був там акредитований. Справа ще і в тому, що в США період між виборами і інавгурацією традиційно характеризується деякою невизначеністю», -  заявив Марк Фейгін.

Він також нагадав, що 23 квітня 2017 року відбудуться президентські вибори у Франції. «Поки що апеляція до Франції в нашій справі – найбільш вірний вектор. Але до дня президентських виборів (якщо справа Сущенка затягнеться до того часу) у французькій політиці, звичайно, також наростатиме деяка невизначеність. З іншого боку ми повинні постаратися, щоб тема Сущенка стала однією із складових частин у ході виборчої кампанії у Франції», - сказав адвокат.

Адвокат також планує залучити до переговорів у Парижі дружину Романа Сущенка і сподівається на допомогу української діаспори.

«У зустрічах і переговорах у Парижі братиме участь дружина мого підзахисного Анжеліка Сущенко. Також я знаю, що у Франції є дуже згуртована й активна українська діаспора. Сподіваюся на контакт і співпрацю з нею», - сказав Марк Фейгін.

Адвокат нагадав,  що справа  Романа Сущенка знаходиться на постійному контролі в МЗС Франції.

«Я вже давно звернувся до французького МЗС з проханням узяти на контроль арешт офіційно акредитованого в Парижі журналіста Сущенка. За моєю інформацією, цей запит було передано главі зовнішньополітичного відомства Жан-Марку Еро. Більше того, начебто, ця ситуація безпосередньо обговорювалася на переговорах з Лавровим (міністр закордонних справ Росії. – Ред.) 6 жовтня в Москві», - сказав Марк Фейгін.

На його думку, «справа Сущенка» є секторальним питанням у російсько-французьких взаємовідносинах, а також на переговорах у нормандському форматі. «Роман Сущенко не чужий для французької дипломатії. Вона не може від нього дистанціюватися, оскільки професійний журналіст-міжнародник з акредитацією МЗС - це важливий елемент міждержавних відносин. У світі взагалі і в Європі особливо до цього ставляться дуже серйозно», - резюмував адвокат.

Раніше Марк Фейгін повідомив, що 29 листопада – 3 грудня буде в Парижі з діловою поїздкою у справі свого підзахисного. Перед цим він відвідаєпосольство Франції в Москві (Росія), де обговорить деталі ділової поїздки до Парижа.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві».

Укрінформ», працівником якого є журналіст, зробив заяву щодо затримання у Москві Романа Сущенка й повідомило, що спільно з дружиною журналіста уклало угоду із адвокатом Марком Фейгіним, який захищатиме українця. 1 жовтня Лефортовський суд Москви заарештував Романа Сущенка на 2 місяці.

Міністерство закордонних справ впершу повідомило, що з’ясовує обставини затримання українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка на території Росії, а згодом – що вимагаєвід Росії «невідкладного» його звільнення.

Українські громадські організації вважають, що арешт журналіста інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка в Москві треба розцінювати як наступ на свободу слова та закликають український уряд і міжнародну громадськість захистити українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму. В свою чергу, Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликає Росію до «негайного і безумовного» звільнення українського журналіста Романа Сущенка і зняття з нього всіх звинувачень.

Марк Фейгін звертатиметься зі скаргою до Європейського суду. Адвокат вважає, що повернути журналіста до України можна лише завдяки обміну, і це питання треба порушувати в Мінську, на трьохсторонній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України, яка має відбутися 9 листопада.

27 жовтня, Московський суд відхилив апеляцію на арешт журналіста Романа Сущенка та залишив його за гратами.

Більше за темою читайте тут.

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY