detector.media
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
11.11.2016 12:30
Нормальний український гумор. Про «Вар'ятів» і «Мамахохотала»
Нормальний український гумор. Про «Вар'ятів» і «Мамахохотала»
Єдиний момент у шоу, що викликав як мінімум подив, — зацикленість «Вар'ятів» (чи радше Нового каналу) на постаті Ольги Фреймут

Законопроект про обов'язкові 75 % української мови в національному телевізійному ефірі лише розробляється, як розповіла голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, але деякі загальнонаціональні канали, вочевидь, вирішили вже тепер застрахуватися від можливих майбутніх штрафів Нацради. Новий канал та «НЛО-TV», орієнтовані на молодіжну аудиторію, ризикнули в найсуперечливішому сегменті українського шоу-бізнесу — гумористичних шоу. 2 листопада Новий у прайм-таймі замінив «Хто зверху?» «першим україномовним» гумористичним шоу «Вар'яти» під орудою Сергія Притули. А в ефірі «НЛО-TV» в новому сезоні, як і обіцяв його генпродюсер, заговорили українською актори стендап-шоу «Мамахохотала».

Ці зрушення в сегменті, де, здається, навічно прописалася російська мова, бо великі телебоси вважали, що українською можна жартувати хіба що в «нафталіновому» дусі Андрія Сови, Тарапуньки й Штепселя та Павла Глазового. Мовляв, сучасний гумор цій мові непідвладний. Нічого не маю проти українських радянських кумирів минулого століття. Вони, як могли, все-таки продовжували традиції суто української сміхової культури, тим самим не даючи українцям забути, хто вони є. У новому тисячолітті українські телеекрани затопили суцільні «Ангшлаги» зі «Смєхопанорамами», і в цьому було дещо, м'яко кажучи, неприродне. Але навіть із їхнім зникненням з українського телеефіру й буцімто розквітом нібито українського гумору мовна ситуація в гумористичному сегменті лише погіршилася. Бо одна річ, коли перед тобою — суто російський продукт російською (бо якою ж іще?) мовою. І зовсім інше — якщо те саме тобі тулять уже під виглядом українського гумору. Який є таким хіба що за місцем вироблення чи вкрапленнями персонажів з українського політикуму. А якщо в цьому шоу і трапляються скетчі про україномовних українців (дожилися й до такої тавтології, вибачте на слові!), то це обов'язково якісь недоумкуваті вуйки з гір у спортивних штанях, гумаках і турецьких светрах періоду «першого накопичення капіталу» в Україні. Так, це про «Вечірній квартал» переважно.

І ось нарешті маємо довгоочікуваний сюрприз від Сергія Притули на Новому. В своїх численних інтерв'ю про «Вар'ятів» керівник проекту незмінно підкреслював — це єдине українське гумористичне шоу, яке має регулярний і насичений гастрольний графік. За шість років існування колектив об'їздив із концертами всю Україну, поступово розширюючи географію виступів із заходу на схід. І лише переконавшись у тому, що їхні жарти вже достатньо «обкатані», Сергій Притула наважився-таки випустити «Вар'ятів» на телебачення.

Цієї події чекали як давні шанувальники шоу, так і глядачі, геть незнайомі з тернопільськими жартівниками. Та ані перші, ані останні, сподіваюся, не розчарувалися. Хоча авторка цих рядків починала перегляд із осторогою, яка виникає щоразу, коли в українському телеефірі з'являється україномовний продукт. Але впродовж першої частини двогодинного шоу майже кожний номер «Вар'ятів» викликав сміх не лише в мене, але й у мого російськомовного чоловіка. А отже Сергія Притулу можна привітати з подоланням чергової висоти на Новому каналі. Відтепер його побільшає в ефірі. Й це правильно — талановитих людей має бути багато й скрізь.

«Вар'яти шоу» на Новому — це не телевізійна версія, тобто змонтований запис сценічного виступу. Це телевізійне шоу в телевізійній студії зі спеціально збудованими декораціями. Сцену для «Вар'ятів» зробили у вигляді кількаповерхового будинку в розрізі, кожна, умовно кажучи «кімната» якої слугує декорацією для нового номера.

Душа «Вар'ятів», безумовно, Сергій Притула. Він, як досвідчений конферансьє, зв'язує між собою номери, заповнюючи паузи між ними розповідями про якісь анекдотичні випадки з життя власного та учасників шоу. У ролі артиста ведучий Нового каналу тут постає лише в битві жартів, коли глядачі мають вирішити, хто з дуету дотепників Притула — Владзьо смішніше пожартував.

Головна відмінність «Вар'яти шоу» від йому подібних — непередбачуваність жартів, адже саме парадоксальність є основою інтелектуального гумору. Ну хай і не гіперінтелектуального, але нормального, не генітального чи фекального. Це вже велике досягнення для українського гумористичного шоу. І не лише для українського.

Про політиків тут, як і обіцяв Сергій Притула, «Вар'яти» не жартують, адже це поле в Україні «випалене». Не жартують про людей із фізичними вадами. Це дуже якісний гумор, що ґрунтується на житейських ситуаціях. Виявляється, про жінок, чоловіків, бабусь чи свах можна жартувати смішно, не вдаючись до фіглярства, не «пародіюючи» неоковирної вимови персонажів чи особливостей їхньої фізіології. Жінок-актрис у «Вар'ятах» немає, тож їм доводиться перевдягатися в них, будучи бородатими дядьками із солідними пузами. Але це чомусь не викликає огиди, як можна було сподіватися від надто прискіпливих естетів. Цією нарочитою неголеністю й жіночих ролях актори лише підкреслюють балаганність жанру, його карнавальність. Адже всім зрозуміло — актор, граючи жінку, залишається чоловіком, який просто надягає чергову маску.

Єдиний момент у шоу, що викликав як мінімум подив, — зацикленість «Вар'ятів» (чи радше Нового каналу) на постаті Ольги Фреймут. Її тут «незлим тихим» згадали аж двічі. У першому епізоді присвятивши окремий номер, у другому — пожартувавши в номері з «запрошеною зіркою» Сашком Педаном. Склалося враження, що продюсери Нового спеціально попросили Притулу потоптатися по «зрадниці» Фреймут, не в змозі пробачити своїй колишній зірці перехід на «1+1», із яким Новий досі судиться за право використання формату «Ревізора». Володимир Жогло, найтовщий, найрудіший і найбородатіший учасник «Варятів» у ролі тендітної аж до безтілесності Олі Фреймут — дуже злий жарт. Але об'єкт перевірки «інспектора» — церква — ще зліший щодо Фреймут, яка ходить до церкви й ніколи би не зайшла до храму з купою телекамер. Та ці квіточки блякнуть на тлі «прохання панотця до Фреймут» подихати на ладан, бо всі, мовляв, чекають, коли ж це станеться.

У номері «Вмирає старий Педан» головний персонаж просить покликати свою екс-колегу, але «діти» йому відповідають, що вона тепер на каналі «Діскавері», бо це єдиний канал, який із Фреймут не судиться. Навряд чи адресатка цих жартів плакала від реготу, побачивши ці номери. Радше сльози ці були злими, як і репризи «Вар'ятів» про «інспекторку». Боюся, що Ольга Фреймут заприсяглася жорстоко помститися екс-колегам, і помста не забариться.

Але в цілому, як написав Сергій Притула на своїй сторінці у Фейсбуку, рейтинги його «Вар'яти» взяли чудові, тож за телевізійну долю шоу наразі можна не турбуватися. Ну а глядачів, які довго й безуспішно чекали на появу україномовного гумористичного шоу, можна привітати. Тим паче, конкуренція, яку з минулого місяця складає «Вар'ятам» «Мамахохотала» на «НЛО-TV», триматиме авторів обох у тонусі.

Проект на «НЛО-TV» — це, на відміну від шоу на Новому, класична телеверсія концерту. Новий сезон «Мамахохотала» не можна назвати цілком україномовним, бо Роман Грищук конферанс між номерами робить російською. Але актори грають свої скетчі українською. Судячи з реакції глядачів за столиками в залі, де знімається проект, гумористичний ефект від україномовних номерів «Мамахохотала шоу» нічим не відрізняється від російськомовних. Тож експеримент студії можна вважати вдалим. Порівняно з монстрами жанру «Вар'ятами» учасникам гумористичного шоу на «НЛО-TV» бракує відшліфованості номерів, але це, можливо, прийде з досвідом. Адже за віком учасники «Мамахохотала» годяться «Вар'ятам» щонайменше в племінники.

Рівень жартів тут теж не генітально-фекальний. Але трапляються сценки, які можна назвати непорозумінням. Приміром, номер про школу «десь біля Говерли», де автори переходять межу, зображаючи гуцулів десь у тому ж ключі, як це робили кварталівці в одному зі своїх концертів. Тобто — недорікуватими придурками, які нічого не знають про цивілізацію, рахуючи роки за кількістю річних кілець на пеньку, що слугує партою, використовуючи кущі для відправлення фізіологічних потреб і живучи туристичним бізнесом. Ну, мабуть, у бідних гуцулів карма така — бути хлопчиками для биття в деяких українських гумористичних шоу. Єдина втіха — в російських гумористів у цій ролі виступають усі українці гамузом. Вибачте, «хахли». Погодьтеся, це вже можна назвати величезним прогресом.

Якщо ж серйозно, то комікам на «НЛО-TV» є куди рости. Головне — не збитися з курсу, який обрав менеджмент каналу.

Фото: nik-ua.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY