detector.media
09.11.2016 17:40
Редакція «Радіо Свобода» підготувала спецпроект до 40-річчя Української Гельсінської групи
Редакція «Радіо Свобода» підготувала спецпроект до 40-річчя Української Гельсінської групи
Сьогодні, 9 листопада, з нагоди 40-річчя створення Української Гельсінської групи (УГГ) в Україні згадують зусилля правозахисників-дисидентів у відстоюванні в СРСР положень Прикінцевого акту Гельсінських угод та норм загальної Декларації прав людини. «Радіо Свобода» підготувала спецпроект про членів УГГ, які були репресовані за часів СРСР, зазнали ув’язнень, тортур і переслідувань.

Про це йдеться у новині сайту «Радіо Свобода».

У спецпроекті «Українська Гельсінська група» на сайті «Радіо Свобода» повідомляється про загальний термін ув’язнення у радянських таборах, які отримали учасники УГГ, - 550 років. Серед репресованих – журналісти Надія Світлична (чотири роки ув’язнення), Валерій Марченко (помер у лікарні на дев’ятому році ув’язнення), В’ячеслав Чорновіл (13,5 років ув’язнення).

Автор ідеї спецпроекту і редактор – Ірина Штогрін. Над спецпроектом працювали журналісти: Альона Качкан, Ярослава Трегубова, Галина Терещук, Анастасія Москвичова, Марія Щур, Олена Ремовська, Юрій Присяжнюк, Галина Добош, Євгенія Тюхтенко, Людмила Пилип, Олена Поляковська. Мультимедійний редактор – Владислав Закревський.

Також підготовлено відео, у якому розповідається про 40-річну історію УГГ, створену 9 листопада 1976 року.

«Радіо Свобода висвітлювало діяльність Української Гельсінської групи від моменту її створення, повідомляло про арешти і переслідування її членів, а також поширювало інформацію про умови утримання політв’язнів у таборах», - зазначає редакція.

Варто нагадати, що на Софійській площі у Києві 9 листопада пройшла спільна молитва біля могили патріарха Володимира, який теж був членом УГГ і політв’язнем. Урочисті зібрання проходять у Києві, Львові, Тернополі й інших містах України.

На фото - молитва біля могили патріарха Володимира, у Києві

Фото: Сергій Нуженко, «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY