detector.media
09.11.2016 10:56
В Україні найнижчий у Європі рівень роялті на радіо – Дмитро Костюк
В Україні найнижчий у Європі рівень роялті на радіо – Дмитро Костюк
Україна посідає останнє місце в Європі за зборами роялті (авторські відрахування за використання музичних творів) на радіо. Про це повідомив під час круглого столу у Верховній Раді 8 листопада музичний продюсер Дмитро Костюк, який нині очолює Українське агентство з авторських і суміжних прав (організація колективного управління, яка займається збором роялті).

За його даними, збори роялті на радіо в Україні становлять 29 587 євро за рік, що навіть менше, ніж у Молдові та Грузії. Для порівняння: в сусідній Польщі збори роялті на радіо становлять майже 8,5 млн євро на рік, в Угорщині – півмільйона.

За підрахунками пана Костюка, середня місячна виплата роялті від кожної із 17 великих радіостанцій становить близько 3 900 гривень. Таким чином, роялті за ротацію однієї пісні становить 15 копійок, а в місяць один виконавець за середню ротацію своєї пісні (5 разів на день) може заробити від однієї станції на роялті лише 22,5 гривні.

На заперечення генерального директора «Русского радио – Украина» Сергія Кузіна, що «ТАВР медіа» та Радіогрупа УМХ сплачують усі передбачені роялті, пан Костюк відповів, що не конкретизує, а наводить узагальнені дані для всієї радіоіндустрії.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар пообіцяла, що її комітет долучиться до розробки змін до законодавства про авторське право та суміжні права (це прерогатива Комітету з питань культури та духовності), які дадуть можливість заробляти і авторам з виконавцями, і радіостанціям.

Нагадаємо, 8 листопада набув чинності закон «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», який запровадив на радіо квоти на пісні українською мовою та ведення програм українською мовою. Квоти вводяться поступово, протягом трьох років. Але вже з 8 листопада 2016 року радіостанції зобов’язані транслювати у часових проміжках з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 щонайменше 25% пісень українською мовою та вести протягом доби щонайменше 50% програм українською мовою.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY