detector.media
31.10.2016 12:46
Руслан Коцаба працюватиме на 17-му каналі
Руслан Коцаба працюватиме на 17-му каналі
Івано-франківський блогер Руслан Коцаба, якого було засуджено до 3 років і 6 місяців позбавлення волі за перешкоджання діяльності Збройних сил України, а пізніше – виправдано, працюватиме журналістом на 17-му каналі.

Про це пан Коцаба розказав «Детектору медіа».

«Я прийнятий на посаду журналіста на 17 канал. Мене запросили. Вони чи не єдині журналісти, які мене підтримували весь цей час», – сказав він.

За словами пана Коцаби, він був вимушений переїхати до Києва, бо в Івано-Франківську його звільнили.

«Так сталося, що до мого роботодавця в Івано-Франківську прийшов полковник СБУ і запропонував мене звільнити, або задокументувати мою протиправну діяльність в подальшому. Тоді я вирішив переїхати до Києва», – пояснив блогер причину переїзду до Києва.

Нагадаємо, в липні Апеляційний суд повністю виправдав івано-франківського блогера Руслана Коцабу, якого раніше міський суд Івано-Франківська визнав винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі.

Нагадаємо, у січні 2015 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти блогера з Івано-Франківська Руслана Коцаби за відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

Представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

В інтерв’ю «Детектору медіа» в лютому 2016 року відомий український правозахисник Євген Захаров заявив, що Руслан Коцаба – типовий політв’язень. 

У березні 2016 року Центр громадянських свобод звернувся до влади України із вимогою негайно звільнити Руслана Коцабу, який більше року перебував під вартою за підозрою у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України.

11 травня Комітет Верховної Ради України з питань прав людини національних меншин і міжнаціональних відносин у своїй заяві висловив занепокоєння з приводу арешту та тривалого утримання під вартою івано-франківського блогера Руслана Коцаби. Члени Комітету вважають, що справа блогера шкодить іміджу України і створює небезпечний прецедент з обмеження свободи слова.

12 травня Івано-Франківський міський суд визнав місцевого блогера Руслана Коцабу винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. На суді Руслан Коцаба заявив, що не визнає своєї провини.

Строк відбуття покарання блогеру розрахують з дати затримання – тобто з 7 лютого 2015 року. Суд ухвалив відповідно до ст. 172 КПК України зарахувати йому строк попереднього ув’язнення з 7 лютого 2015 року до дня набрання вироком законної сили у строк відбуття покарання з розрахунку - один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

Водночас виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Аркадій Бущенко заявив, що Руслан Коцаба може бути звільнений найближчим часом.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко не виключає можливості, що справа івано-франківського блогера Руслана Коцаби може отримати продовження у суді вищої інстанції.

Пізніше стало відомо, що народний депутат від «Опозиційного блоку» Вадим Рабинович запросив журналіста до лав новостворюваної партії «Життя».

На фото - Руслан Коцаба

Фото: Страна

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY