detector.media
29.10.2016 11:08
Журналіст Сущенко потрібен Кремлю для обміну на росіян - Der Spiegel
Журналіст Сущенко потрібен Кремлю для обміну на росіян - Der Spiegel
Московський кореспондент німецького тижневика Der Spiegel Христина Хебель вневпнена, що український журналіст Роман Сущенко, заарештований у Москві на підставі плутаних звинувачень, є цінністю для можливого обміну на росіян, затриманих в Україні.

Про це вона пише у своїй статті, опублікованій в Der Spiegel 27 жовтня, повідомляє «Укрінформ».

«В Україні в місцях позбавлення волі досі сидять майже 150 російських солдатів і офіцерів розвідки, так що журналіст є важливим депозитом для обміну», - пише Христина Хебель.

Авторка зазначає, що минуло майже чотири тижні з тих пір, як Роман Сущенко «втратив контроль над своїм життям». Його утримують в сумновідомій московській в'язниці, «звинувачення проти нього заплутані».

Далі вона нагадує факти затримання журналіста, у тому числі те, що стаття, яку інкримінують українському журналісту, передбачає максимально 20 років позбавлення волі і те, що як раз в четвер московський суд відхилив апеляцію захисту.

У статті наводиться думка керуючого директора «Репортерів без кордонів» Христіана Міхра, що звинувачення в шпигунстві «абсурдні», а затримання Романа Сущенка проведено з грубими порушеннями міжнародного права.

Також видання цитує генерального директора «Укрінформу» Олександра Харченка, який ставить арешт свого працівника в один ряд з іншими процесами проти українців в Росії (Надія Савченко, Олег Сенцов та інші). Олександр Харченко називає їх «українськими заручниками», які будуть використовуватися Росією в конфлікті з Україною проти неї.

Христина Хебель підкреслює, що арешт журналіста викликає запитання, не в останню чергу тому, що російська влада виголошує суперечливі заяви. Не дає підстав сподіватися на прозоре розслідування і те, що з причини наявності у справі «державної таємниці» процес буде закритий і навіть адвокат Марк Фейгін не зможе розповісти про всі деталі громадськості.

«Так що багато чого залишається невідомим і не може бути перевірено: роль російського друга Сущенка, який, як передбачається, співпрацював з ФСБ; інформація, яку нібито мав збирати журналіст», - пише Христина Хебель.

У близьких до Кремля ЗМІ назвали Романа Сущенка «українським шпигуном» ще до того, як проти нього було розпочато процес, зауважує вона.

Міністерство закордонних справ Німеччини вимагає «прозорої та належної правової процедури», за якої звинувачення будуть швидко з'ясовані. Але адвокат Романа Сущенка Марк Фейгін вважає, що кінець процесу і так вже відомий.

«Романа Сущенка засудять до тюремного ув'язнення, а потім обміняють», - вважає він, згадуючи іншу свою підзахисну Надію Савченко.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». 

Пан Фейгін звертатиметься зі скаргою до Європейського суду. Адвокат вважає, що повернути журналіста до України можна лише завдяки обміну, і це питання треба порушувати в Мінську, на трьохсторонній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України, яка має відбутися 9 листопада.

Роман Сущенко розраховує на підтримку колег-журналістів.

27 жовтня, Московський суд відхилив апеляцію на арешт журналіста Романа Сущенка та залишив його за гратами.

Як повідомляв Марк Фейгін, засідання проводилося у закритому режимі, оскільки ФСБ вбачає у справі державну таємницю. Захист намагався змінити запобіжний захід з тримання під вартою в СІЗО на інший, наприклад, домашній арешт.

Більше за темою читайте тут.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY