detector.media
20.10.2016 13:00
Парламент підтримав законопроект щодо обмеження доступу іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту
Парламент підтримав законопроект щодо обмеження доступу іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту
Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №5114 «Про внесення змін у деякі закони України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту». За документ проголосували 250 парламентарів.

Про це передає «РБК-Україна».

У проекті Закону № 5114  пропонується запровадити механізм обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту шляхом внесення відповідних змін до законів України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про видавничу справу», «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності».

Документом забороняється використання друкованих засобів масової інформації та видавничої продукції для:

-закликів до захоплення влади, насильницької зміни конституційного ладу або територіальної цілісності України;

-пропаганди війни, насильства та жорстокості;

-розпалювання расової, національної, релігійної ворожнечі;

-пропаганди комуністичного та / або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їх символіки;

-популяризації або пропаганди органів держави-агресора і їх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують або визнають правомірною окупацію території України.

Законопроектом пропонується надати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у видавничій сфері, повноважень щодо прийняття рішення на підставі висновків експертної ради щодо віднесення видавничої продукції, що має походження (виготовлені) та / або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованій території України, до забороненої до поширення в Україні.

Такий орган передбачається уповноважити на накладення адміністративно-господарських санкцій у вигляді штрафу до розповсюджувачів такої продукції з подальшим вилученням з обігу. Згідно з проектом закону, передбачається запровадження процедури видачі дозвільного документа на ввезення видавничої продукції, що походить з держави-агресора, тимчасово окупованій території України.

Нагадаємо, члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 5 жовтня одноголосно проголосували за законопроект № 5114 «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту», внесений 13 вересня Кабінетом міністрів.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що однією з основних загроз національній безпеці України з боку Російської Федерації є продовження інформаційно-психологічної війни, приниження української мови і культури, фальшування української історії, формування російськими засобами масової інформації, зокрема друкованою продукцією, викривленої інформаційної картини світу.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY