detector.media
Галина Петренко
19.10.2016 18:19
Коли запрацює новий закон про держпідтримку кіно?
Коли запрацює новий закон про держпідтримку кіно?
Крім підпису Президента, для функціонування норм закону потрібно ухвалити ще кілька нормативно-правових актів та пройти низку процедур. Яких саме, хто має цим опікуватися і скільки часу для цього потрібно?

22 вересня Верховна Рада ухвалила ініційований «#КіноКраїною» закон про державну підтримку кінематографії (№3081-д), який передбачає державні субсидії, cash rebates та містить цілу низку антипіратських норм. Наразі закон очікує на підпис Президента. Але його норми запрацюють не одразу після того, як він вступить в силу: для його функціонування потрібно ухвалити ще кілька законодавчих актів та пройти низку процедур. Яких саме і скільки часу для цього потрібно, 18 жовтня в рамках програми Skill Bill Pro «Film.ua Факультету» розказали представники компаній-учасниць «#КіноКраїни»: заступник гендиректора StarLightMedia Анатолій Максимчук, юридична радниця Film.ua Group Євгенія Дербал та заступник директора з правових питань StarLightMedia Руслан Шевчук.

Отже, ось перелік того, що потрібно зробити, аби після підписання Президентом запрацював новий закон про держпідтримку кіно:

1. Внести зміни до Податкового, Митного та Бюджетного кодексу. Відповідальний орган – Верховна Рада. Мова, зокрема, про такі зміни:

Спочатку в «#КіноКраїни» було більше законодавчих пропозицій, здатних підкріпити дію закону «Про державну підтримку кінематографії». Але від частини з них учасники ініціативи відмовилися в ході перемовин з Комітетом Верховної Ради з податкової та митної політики, залишивши тільки найважливіші та ключові для індустрії. До речі, одна з таких важливих новацій, що залишилася, наразі рухається дуже складно: члени Комітету з питань бюджету не погоджуються відносити кошти Державного фонду підтримки кінематографії до захищених видатків. А без цього не факт, що кінематограф дійсно отримає свої 0,2% від витрат держбюджету, як це передбачено в законі «Про державну підтримку кінематографії».

2. Створити Державний фонд підтримки кінематографії. Відповідальні органи – Комітет Верховної Ради з питань бюджету, Держкіно, Міністерство культури, Державне казначейство.

3. Внести до держбюджету на 2017 рік суми фонду в розмірі 0,2% від витрат загального фонду бюджету за 2016 рік. Відповідальний орган – Комітет Верховної Ради з питань бюджету.

4. Затвердити платню за розгляд заявок на отримання субсидій. Відповідальні органи – Верховна Рада, Кабмін. Необхідно внести зміни до закону про адміністративні послуги. До визначення платні на рівні закону розмір та порядок визначає Кабмін.

5. Розробити порядок здійснення публічних закупівель товарів, робіт, послуг, необхідних для виробництва фільмів, які фінансуються на 100%. Відповідальний орган – Держкіно.

6. Розробити порядок здійснення публічних закупівель товарів, робіт, послуг, необхідних для виробництва фільмів, які фінансуються на 80%. Відповідальний орган – Держкіно.

7. Розробити порядок здійснення публічних закупівель товарів, робіт, послуг, необхідних для виробництва фільмів, які фінансуються на 50%. Відповідальний орган – Держкіно.

8. Розробити порядок про надання cash rebates. Відповідальний орган – Держкіно.

9. Розробити форми заяв та перелік документів для подання до Держкіно з метою отримання державної підтримки. Відповідальний орган – Держкіно.

10. Розробити договір про надання фінансової підтримки. Відповідальний орган – Держкіно.

11. Створити Раду з державної підтримки кінематографії. Відповідальний орган – Кабмін.

12. Запропонувати одну кандидатуру від Держкіно. Відповідальний орган – Держкіно.

13. Запропонувати одну кандидатуру від Мінкульту. Відповідальний орган – Мінкульт.

14. Запропонувати сім кандидатур від індустрії (висувають спілки, об’єднання, які не рідше одного разу на рік проводять публічні обговорення актуальних питань мінімум протягом трьох років). Відповідальна – індустрія.

15. Обрати сім членів Ради з досвідом роботи не менше трьох років, а саме:

Відповідальна – індустрія.

16. Визначити розмір та порядок виплати стипендій членам Ради. Відповідальний орган – Кабмін.

17. Відкрити Держкіно банківський рахунок в іноземних валютах. Відповідальний орган – Держказначейство.

18. Внести зміни до нормативно-правових актів України для безперебійного перерахування cash rebates нерезидентам. Відповідальний орган – Нацбанк.

За оцінками учасників «#КіноКраїни», в найкращому випадку всі ці кроки вдасться пройти до осені 2017 року. Відповідно, тоді насправді й запрацюють основні норми закону про держпідтримку кінематографії. Але раніше запрацює його антипіратська частина: для цього достатньо лише, щоб учасники ринку виробили спільну позицію стосовно того, як трактувати та застосовувати антипіратські норми, а Державна служба інтелектуальної власності збільшила штат своїх інспекторів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY