detector.media
18.10.2016 17:05
Ольга Герасим’юк: «Останній коп» – це цинізм з боку каналу, який декларує патріотизм
Ольга Герасим’юк: «Останній коп» – це цинізм з боку каналу, який декларує патріотизм
Перша заступниця голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк вбачає ознаки порушення українського законодавства в трансляції на «2+2» російського серіалу «Останній коп», заявленого каналом як продукт українсько-російського виробництва.

«Я особисто бачу ознаки порушення, – сказала Ольга Герасим’юк у коментарі «Детектору медіа». – Я фільму не переглядала, але ознайомилася з результатами нашого моніторингу, бачила претензії глядачів. Я вважаю, що це цинічно – подавати російський продукт як український чи навіть як копродукцію. Я можу помилятися, але вважаю, що це закуплений раніше російський продукт, де просто були зняті оператором і режисером заявочні плани і подано це як копродукцію. Це цинізм з боку каналу (чи групи каналів), який декларує свій патріотизм. Українські телеканали люблять у відповідь на претензії казати: а ми зняли свій власний продукт. У мене є питання і до власного продукту наших каналів. Це просте заміщення сміття сміттям».

Пані Герасим’юк вбачає в скандалі з «Останнім копом» паралелі із ситуацією річної давнини, коли група «1+1 медіа» викрила канал «Україна» в переробці російського серіалу «След» у нібито український серіал «ФЕС»: «Це, безперечно, подібна ситуація. Тоді “Плюси” боролися зі своїм конкурентом. Мені, чесно кажучи, ця боротьба виглядає комічно, ці доноси одне на одного. Але якщо ви вже так боретеся – не робіть того самого!».

На засіданні 18 жовтня, коли Нацрада голосувала за призначення позапланової перевірки каналу «2+2» через показ серіалу «Останній коп», Ольга Герасим’юк проголосувала проти. Вона пояснила «Детектору медіа», що підтримувала початковий проект рішення – призначити перевірку і звернутися до Держкіно. «Я вважаю, що ми мали звернутися до Держкіно. У нас був такий проект рішення. Я не бачу підстав, чого ми повинні знімати з рішення пункт про звернення до Держкіно тільки тому, що канал заявив, що він теж звертається. Я вважала, що це потрібно зробити і з нашого боку», - сказала вона.

Нагадаємо, 10 жовтня на «2+2» відбулася прем’єра поліцейського детективу «Останній коп» із Гошею Куценко в головній ролі, який заявлений каналом як продукт українсько-російського виробництва. Як з'ясував «Детектор медіа», у Росії цей серіал має назву «Последний мент», він знятий російською компанією «Спутник Восток Продакшн» на замовлення російського «Пятого канала». А «2+2» дозняв і переозвучив деякі сцени російського продукту. У квітні 2016 року Держкіно видало каналу прокатне посвідчення на серіал спільного виробництва Росії та України.

18 жовтня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу «2+2» через показ ним серіалу «Останній коп». Нацрада отримала скарги телеглядачів, що в серіалі є ознаки порушення законодавства, зокрема пропаганда органів держави-агресора. Представниця каналу повідомила Нацраді, що «2+2» звернувся до Держкіно з проханням ще раз переглянути серіал і видане йому прокатне посвідчення.

У свою чергу Держкіно звернулося до телеканалу «2+2» з проханням надати документи, які б підтверджували спільну роботу України і Росії над серіалом «Останній коп», повідомив «Детектору медіа» голова Держкіно Пилип Іллєнко.

Скандал навколо «Останнього копа» нагадав минулорічну ситуацію з російським серіалом «След», який придбав канал «Україна», перезняв і переозвучив деякі сцени і представив як український серіал під назвою «ФЕС». Тоді група «1+1 медіа» звинуватила «Україну» у видаванні російського продукту за український. І внаслідок публічного скандалу Держкіно відкликало прокатне посвідчення серіалу «ФЕС» і заборонило його показ.

На фото - Ольга Герасим'юк

Фото: UA:Перший

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY