detector.media
18.10.2016 12:19
Нацрада перевірить «2+2» через серіал «Останній коп»
Нацрада перевірить «2+2» через серіал «Останній коп»
18 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «2+2» через показ ним серіалу «Останній коп».

Нацрада отримала скарги телеглядачів, які вважають, що в серіалі «Останній коп» є ознаки порушення законодавства, зокрема пропаганда органів держави-агресора.

«Ми маємо багато скарг, - повідомив голова Нацради Юрій Артеменко. - На погляд заявників, є ознаки порушення законодавства. Я навіть не хочу коментувати і порівнювати з іншими серіалами, доки не буде результатів перевірки. Навіть сьогодні [активісти] десь знайшли якісний папір та увіковічнили Олександра Ткаченка (гендиректора групи «1+1 медіа». – ДМ) на листівках зі слоганом «Останній коп – Останній москаль». Не я один на листівках».

Проект рішення передбачав призначення позапланової перевірки та звернення Нацради до Державного агентства з питань кіно з проханням переглянути видане прокатне посвідчення.

Втім, юрист «1+1 медіа» Ірина Стройко повідомила, що 18 жовтня сам телеканал «2+2» звертається до Держкіно з проханням скликати засідання Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів з метою повторного аналізу серіалу «Останній коп». «11 квітня цього року за результатами розгляду Експертної комісії ми отримали прокатне посвідчення, яке є дійсним на сьогоднішній день. Але сьогодні ми ще раз звертаємося з проханням зібратися, подивитися, щоб перевірити будь-які сумніви, чи є пропаганда, чи немає. Ми вже звернулися, зареєстрували до Нацради листа і до Держкіно», - повідомила пані Стройко.

Юрій Артеменко запропонував вилучити з проекту рішення Нацради пункт про звернення до Держкіно, враховуючи, що таке звернення зробив сам «2+2». Проти цього виступила перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк, наполягаючи на зверненні. «Вони самі звернулися, навіщо нам бігти попереду паровоза. Я вважаю, що ми можемо звернутися за результатами позапланової перевірки», - відповів їй пан Артеменко.

За призначення позапланової перевірки «2+2» без звернення до Держкіно проголосували п’ятеро членів Нацради, утримався Олександр Ільяшенко, проти виступила Ольга Герасим’юк.

Юрій Артеменко дав доручення провести перевірку в найкоротші строки, враховуючи, що серіал нині йде в ефірі.

Нагадаємо, 10 жовтня на «2+2» відбулася прем’єра поліцейського детективу «Останній коп» із Гошею Куценко в головній ролі, який заявлений каналом як продукт українсько-російського виробництва. Як з'ясував «Детектор медіа», у Росії цей серіал має назву «Последний мент», він знятий російською компанією «Спутник Восток Продакшн» на замовлення російського «Пятого канала». А «2+2» дозняв і переозвучив деякі сцени російського продукту. У квітні 2016 року Держкіно видало каналу прокатне посвідчення на серіал спільного виробництва Росії та України.

Скандал навколо «Останнього копа» нагадав минулорічну ситуацію з російським серіалом «След», який придбав канал «Україна», перезняв і переозвучив деякі сцени і представив як український серіал під назвою «ФЕС». Тоді група «1+1 медіа» звинуватила «Україну» у видаванні російського продукту за український. І внаслідок публічного скандалу Держкіно відкликало прокатне посвідчення серіалу «ФЕС» і заборонило його показ.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY