detector.media
11.10.2016 15:35
Дуня Міятович на зустрічі в НСЖУ закликала не припиняти діалог українських і російських журналістів
Дуня Міятович на зустрічі в НСЖУ закликала не припиняти діалог українських і російських журналістів
Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович заявила, що результати, яких вдалося досягти за 2,5 року спільної роботи в питанні безпеки і захисту журналістів, свідчать про важливість діалогу української і російської журналістських спілок, які проходять під егідою ОБСЄ.

Про це вона сказала в рамках зустрічі з активом Національної спілки журналістів України (НСЖУ), яка відбулася 11 жовтня, повідомляє прес-служба Спілки.

«Ситуація зі свободою журналістів, з безпекою, відсутністю розслідувань резонансних справ про перешкоджання журналістській діяльності в Україні не дуже добра. Але завдяки розголосу і політичному резонансу вдається досягати значних результатів. Багато людей було звільнено. Я хочу подякувати Спілці журналістів за професіоналізм. Діалог – це важливі зусилля у часи війни», – сказала Дуня Міятович

Під час зустрічі в НСЖУ. Фото з Facebook Сергія Томіленка

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко проінформував, що в рамках зустрічей під егідою ОБСЄ розглядаються виключно питання безпеки журналістів, реагування на проблеми, з якими стикаються колеги. 

«Вести ці розмови непросто, але ми звертаємося і в критичних ситуаціях знаходимо порозуміння. Завдяки нашим зусиллям, наприклад, днями Союз журналістів Росії звернувся до керівництва ФСБ з вимогою надати пояснення щодо затримання українського журналіста Романа Сущенка у Москві», – прокоментував він. 

Дуня Міятович наголосила, що українській медіаспільноті дуже важливо і надалі співпрацювати з міжнародними журналістськими організаціями. 

«На міжнародній арені українська Спілка журналістів є відомим і надійним партнером. Я говорю не через ввічливість, а за тими результатами, яких ми досягли за останні 2,5 року», – наголосила вона. 

Учасники зустрічі висловили своє бачення щодо зустрічей на майданчиках ОБСЄ. 

На думку журналістки з Криму Олени Юрченко, в будь-якому разі треба шукати шляхи спілкування, донесення інформації, адже не можна просто так залишити мільйони людей, які зараз вимушені проживати на окупованих територіях. 

«Рівень медіаграмотності там дуже низький», – зазначила вона. 

Кореспондент російської «Новой газеты» в Україні Ольга Мусафірова вважає, що навіть у жахливій ситуації зі свободою слова в Росії, там є незалежні видання і вільні журналісти. 

«Не можна однією фарбою мазати всіх російських журналістів. Я можу назвати багатьох своїх колег з Росії, чиї репортажі стають основою доказової бази, що є російська агресія проти України, що були "зелені чоловічки" у Криму…  І на цих зустрічах в ОБСЄ я неодноразово говорила, що агресія почалася з російської пропаганди, з тих ЗМІ, які створювали спочатку кумедний, а потім небезпечний образ українця. А українські ЗМІ нічим не відповідали, бо в Росії немає жодного українського медіа. Ми не їздимо влаштовувати обійми під час війни, але маємо використовувати будь-яку можливість, щоб українських журналістів чули», – наголосила Ольга Мусафірова. 

За словами Дуні Міятович, зрозуміло, що діалог журналістів не зупинить війну, не поверне Крим і не змінить політичне середовище. Він концентрується виключно на журналістській роботі. 

«Навіть у найважчі часи люди намагалися досягти діалогу. І це частина процесу примирення, і журналісти можуть допомагати політикам», - сказала вона.

Нагадаємо, голова Союзу журналістів Росії (СЖР) Всеволод Богданов надіслав листа до директора Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ) Олександра Бортникова з проханням надати детальні роз’яснення щодо арешту в Москві кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка.

На фото - Дуня Міятович

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY