detector.media
30.09.2016 14:34
Документальний фільм «Жива ватра» вийшов в український прокат
Документальний фільм «Жива ватра» вийшов в український прокат
29 жовтня у кінотеатрі «Жовтень» кінопрокатна прем’єра документальної стрічки «Жива ватра» українського режисера Остапа Костюка зібрала аншлаг. Представила фільм творча група. Привітати її прийшли голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, українські кінорежисери, численні глядачі.

Відсьогодні у Києві фільм можна подивитися у кінотеатрах «Жовтень», «Ліра», імені Шевченка, «Ленінград», «Магнат», «Старт», «Факел». В окремих кінотеатрах міст фільм демонструватиметься в Запоріжжі («ім. Довженка»), Харкові («8 1/2), Ужгороді («5 елемент»), Коломиї («Стрічка»), Луцьку («Адреналін»).

По закінченню прокату у листопаді фільм демонструватиметься в ефірі «UA: Першого».

Як було відомо раніше, продюсер стрічки Геннадій Кофман вів тривалі переговори з дистрибуторами і представниками телеканалу «Україна». У підсумку випустити фільму у кінопрокат взялася харківська компанія «Мегакіно», що не займається дистрибуцією на постійній основі.

«Жива ватра» ─ мистецький документальний фільм, роботі над яким знімальна група присвятила чотири роки. Почався цих проект із експедицій на полонини у Карпатах кінорежисера Остапа Костюка та оператора Олександра Позднякова, які вони організовували власним коштом. За три роки, перебуваючи на програмі пітчингів Краківського міжнародного кінофестивалю, автори знайшли продюсерів – Геннадія Кофмана та Ольгу Безхмельніцину («МаГіКа-фільм»). Пізніше проект «Жива ватра» взяв участь у пітчингах Держкіно та здобув державне фінансування. Завершено роботу над стрічкою було у 2014-му. Її кінофестивальна історія затяглася на два роки.

Стрічка «Жива ватра» була представлена на 20 кінофорумах та здобула нагороди фестивалів HotDocs (Канада), Salem Film Fest 2016 (США), ММКФ «Лістапад» (Білорусь), 18-го Міжнародного кінофестивалю для дітей та молоді Olympia (Греція) та спеціальну відзнаку журі Одеського міжнародного кінофестивалю

На телеверсію стрічки, яка адаптована для міжнародної аудиторії, кошти збирали шляхом краундфандингу.

Як акцентував під час прем’єрного показу у «Жовтні» голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, до кінця року в український кінопрокат вийдуть ще п’ять фільмів, створених за державної підтримки.

Звертаючись до глядачів на своїй сторінці у Facebook Ольгу Безхмельніцина закликала їх підтримати вітчизняні стрічки: «Хочете підтримати українське кіно – придбайте квиток і сходіть на український фільм». Також продюсер додала: «Ми чекали майже два роки, щоб побачити «Ватру» на великих екранах в Україні».

Нагадаємо, «Жива ватра» оповідає історію трьох чоловіків-вівчарів з українських Карпат. Стрічка має не тільки успішну фестивальну історію, але й численні позитивні відгуки у ЗМІ кінокритиків і кіножурналістів. Попри це жоден український кінодистрибутор не взявся випустити фільм у кінопрокат.

Олена Коркодим для «Детектора медіа»

Фото: з Facebook-сторінки Людмили Годеладзе

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY