detector.media
04.09.2016 10:00
Міжнародні організації журналістів закликають Росію відпустити Миколу Семену на лікування до Києва
Міжнародні організації журналістів закликають Росію відпустити Миколу Семену на лікування до Києва
Міжнародна і Європейська федерації журналістів відправили російській владі листи, в яких закликають Росію відпустити журналіста Миколу Семену з анексованого Криму до Києва для лікування

Про це пише «Українська правда».

«Українському фрілансеру Миколі Семені має бути дозволено залишити Крим і повернутися до Києва для термінового лікування травми хребта», – йдеться в листі організацій.  

В повідомленні також зазначено, що журналіст має проблеми з серцем.

«Міжнародна і Європейська федерація журналістів написали російській владі, щоб переконати їх дозволити Миколі, який перебуває під слідством за звинуваченням у сприянні сепаратизму, залишити Крим», – зазначено в тексті.

Як написав на своїй сторінці у Facebook перший секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко, пропозицію щодо відправки пана Семени на материк висунула НСЖУ та інші медіа-організації.

Нагадаємо, у квітні російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.

28 квітня Миколу Семену перевели у статус обвинуваченого. Його адвокат Олександр Попков заявив, що журналіста можуть узагалі позбавити свободи пересування.

Через переслідування Микола Семена не може залишити окупований півострів. З 7 липня йому обмежили доступ до особистого банківського рахунку. Зокрема, його банківська карта Російського національного комерційного банку (РНКБ) виявилась заблокованою.

Міжнародна та Європейська федерації журналістів повідомили про солідарність із кримським журналістом та про підтримку своїх членів в Україні – Національної спілки журналістів та Незалежної медіа-профспілки. Зокрема, у спільній заяві МФЖ і ЄФЖ наприкінці квітня йшлося про заклик до російської влади «відмовитися від необгрунтованих звинувачень проти Семени». Своє занепокоєння справою проти Миколи Семени висловлювала і Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович.

Міністерство закордонних справ України висловлює глибоке занепокоєння у зв’язку з непоодинокими фактами зникнення громадян України, а також триваючими кримінальними переслідуваннями за політичними ознаками українських громадян на тимчасово окупованій території АР Крим, і вимагає припинити переслідування кримського журналіста Миколи Семени.

22 серпня Кримська делегація виступила на VI Всесвітньому форумі українців зі зверненням про долю кримського журналіста Миколи Семени, який перебуває в окупованому Криму і якого ФСБ звинувачує у начебто сепаратизмі

Київський районний суд Сімферополя, підконтрольний Росії, 29 серпня,відхилив скаргу адвоката Миколи Семени на дії слідчого ФСБ.

Захист переслідуваного ФСБ в окупованому Росією Криму українського журналіста Миколи Семениповідомляє, що в жовтні-листопаді справу журналіста передадуть до російського суду.

На початку вересня адвокат журналіста Олександр Попков заявив, що шанси на винесення справедливого і виправдувального вироку російським судом – дорівнюють нулю.

На фото – Микола Семена

Фото: www.unian.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY