detector.media
Ірина Андрейців
01.09.2016 15:43
Що стало каталізатором конфлікту на «ФМ Галичина»
Що стало каталізатором конфлікту на «ФМ Галичина»
«ДМ» досі намагається розібратися, чому 27 працівників радіо «ФМ Галичина» виступили проти директора – і програли. Наразі звільнені працівники і директор Олександра Гнатик сходяться в одному – скандал вибухнув після того, як колектив радіо увійшов до Книги рекордів України, провівши прямоефірний марафон

У спільній заяві радійників йдеться про те, що «останньою краплиною, що переповнила чашу терпіння, був цілеспрямований вплив на зрив процесу встановлення Національного та Світового рекорду з безперервного мовлення у прямому ефірі двох ведучих, який Юла Бєльська та Валентина Барзолевська за підтримки небайдужого колективу встановили до Дня незалежності України цього року. Склалось враження, що директор, перебуваючи у відпустці, не могла допустити успіху команди без неї, а побачивши, чого підлеглі досягли, почала приймати вітання».

Директорка «ФМ Галичини» Олександра Гнатик в інтерв’ю «ДМ» усі звинувачення відкидає:

– Вам закидають, що ви залишили колектив і поїхали у відпустку під час світового рекорду…

– Я з тих людей, які планують свій кошторис на рік, щоб зекономити на готелі. Ще в лютому забронювала номер в іншій країні якраз на ті числа, на які згодом припав рекорд. Колектив про це знав. Перед поїздкою усе було продумано: і графіки чергувань, і прес-конференції, і підготовка журналістів, які поїдуть до Києва. Я їх зібрала і кажу: «Люди, вже так сталось, ми оплатили 28 тисяч». Добре, зрозуміли. Для мене це шок. Ми позиціонували себе як радіо-родина! Людям, які зробили цей рекорд, трохи запаморочилося! І вони почали керувати станцією на свій розсуд.

Я приїхала, робота не зроблена. Кажу: «Нам треба це і це зробити, в нас перевірка в Рівному», документи програмним директором були не підготовлені, якісь внутрішні роботи, які мали проводитись, не готові. От зараз підготовка до нового сезону, просила зробити борди, місця, і так далі. Немає. Маєте невиконання обов’язків. Розумію, що зірки можуть сяяти будь-де, і даю їм цю можливість. На роботі працівників не влаштовують їхні обов’язки, тож вони мають право піти.

Спікер уже екс-працівників «ФМ Галичина» та колишня ведуча радіостанції Валентина Барзолевська у розмові з «ДМ» підтвердила, що колектив про відпустку керівника знав:

– Якби на час відпустки Олександра була у Львові поруч – рекорду не було б. Колектив не витримав би чергової порції пресингу. По факту з колективом майже нічого не було проговорено. Всією підготовкою від технічної складової до запрошення гостей займався виключно колектив. Наприклад, в останній день перед відпусткою вона дала нам завдання підготувати доповіді на зовсім іншу тему, яка була не на часі. Тим паче, ми розраховували на кілька остаточних організаційних моментів. Таким чином, ми втратили день на підготовку, який міг бути вирішальним.

Також Валентина Барзолевська підтвердила сказане в заяві працівників про те, що саме світовий рекорд став каталізатором їхнього протесту:

– Десять днів тому трапилося диво: ми всі разом повірили в свої сили, один одного і встановили національний рекорд України і світовий рекорд на найтриваліший ефір двох ведучих у прямому ефірі. Нас об'єднала мрія, мета, і відсутність поруч із нами людини, яка б змогла в цей час вкотре вибити нас із колії. Без звичного жорсткого контролю весь колектив запрацював як ніколи злагоджено й відповідально. Що й дозволило нам досягнути поставленої цілі.

Екс-працівниця переконує, що колектив, працюючи під керівництвом Олександри Гнатик, не відчував себе комфортно. Мовляв, роками накопичувалися образи, їх звинувачували в непрофесійності й принижували, а ще збільшували плани по виконанню роботи, які колектив виконував «ціною надлюдських можливостей». Чому колектив вийшов на протест, коли директорка була у відпустці, чому не говорили з нею до того, як винесли конфлікт на публіку, Валентина пояснює так:

– Не говорили, бо як тільки намагалися щось сказати, то чули: «Вам щось не подобається?! Пишіть заяву». Люди були залякані. Колектив боявся зайвий раз озвучити будь-якому ідею, бо наперед знав, що вона приречена бути знехтуваною. Зрозумійте, нам соромно виносити цей внутрішній бруд на люди. Але оскільки іншого виходу немає, ми намагаємося робити це максимально коректно. Так, скандал розгорнувся зараз, але насправді ми дали керівництву час на роздуми ще минулого тижня.

У той час директорка радіостанції про конфлікт не підозрювала й відпочивала закордоном. Власники пообіцяли, що спробують владнати конфлікт:

– Сказали, що знали про наші проблеми, але не усвідомлювали їхню глибину, – пояснює Валентина Барзолевська. – Зараз позиція змінилася.

Інвестори радіо стали на бік директорки Олександри Гнатик.

Хтось із родини Дубневичів спілкувався з вами щодо цього конфлікту? – питаємо директорку.

– У нас було домовлено, що вони не влазять у редакційну політику, і можна побачити наш стрибок за три роки. Коли постало питання між мною, яка працює три роки, і людиною, яка працює три-чотири місяці, зрозуміло, що вони ставлять, де є більше плюсів.

У вас давно назрівав конфлікт у редакції?

– Ні. Як ніж у спину.

Дивно, тому що у вас 30 працівників, і 27 з них пішло…

– Не 30, а 42 людини в штаті, і пішло тільки 22. Двоє з підписантів написали відмову від того листа. Троє не пішли разом із головним бухгалтером, який розказує, що замість нього підробили підпис. Люди вирішили, що можуть керувати всім.

Керувати чим?

– Є керівник, який має посадові обов’язки, і працівники, які теж їх мають. Щотижня є наради: ти маєш зробити те, те і те, а результату – немає. Це трудовий тероризм – невихід в ефір. Ми вели з ними переговори і давали варіанти: «ОК, не буде цей директор, буде інший, але заколотники цього всього будуть звільнені, а весь колектив продовжить роботу». Такий варіант їм не підійшов. По тих дитячих неконкретних пунктах, які вони написали, я готова була давати своє бачення, але зі мною говорити не захотіли. Через деякий час вони зрозуміють, що це все були емоції. Я керую чотири роки, перший рік була комерційним директором, далі – генеральним. Три роки тому я оновила 80% колективу. Тепер буде точно так само: повністю оновлене радіо, змінений контент, повне перезавантаження радіо «ФМ Галичина».

З новим штатом?

– Так.

Ті, що виступили проти вас, на роботу повернутись уже не зможуть?

– А як ви думаєте? Я не зможу з такими людьми працювати. Їм давали шанс передумати.

Скільки часу не буде нових ведучих в ефірі і чим його заповнюватимете?

– Поки що буде музика і новини. Інформаційний відділ весь залишився, тільки Юра Залізняк пішов.

Звільнені працівники радіо шукатимуть нового інвестора.

«ДМ» намагається зв’язатися з донькою нардепа Ярослава Дубневича Роксоланою Дубневич, яку називають власницею радіостанції, і готовий у будь-який момент надати слово власникам радіостанції.

На фото - після рекорду в редакції радіостанції

Фото - «ФМ Галичина»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY